JO kritiserar Lidingö stad

Stad & Politik13 februari 2023 kl 04.06

E-postmeddelanden raderades mystiskt efter att de allmänna handlingarna begärts ut. Nu kritiseras staden av Justitieombudsmannen.

    – Det är naturligtvis inte godtagbart och kommunen ska därför kritiseras, skriver dåvarande stf Justitieombudsmannen, Lars Lindström, i utredningen.

Det var i april 2020 som en person begärde ut en logglista över Fredrik Vinstocks e-postmeddelanden, dåvarande ordförande i stadsbyggnadsnämnden på Lidingö för Moderaterna. Detta nekades av Lidingö stad som hänvisade till att uppgifterna var sekretessbelagda och därför inte kunde begäras ut. Personen i fråga överklagade beslutet till kammarrätten. 

När kammarrätten skulle bedöma innehållet i uppgifterna, om de gick att lämna ut, var epostmeddelandena raderade. Så någon bedömning kunde därför inte ske. Ärendet anmäldes till Justitieombudsmannen.

Kritik mot Lidingö Stad 

Och nu riktar Justitieombudsmannen kritik mot Lidingö Stads hantering av E-postmeddelanden. Lars Lindström säger i utredningen att det går att slå fast att e-postmeddelandena raderades efter att personen försökte begära ut Fredrik Vinstocks e-postlogg. 

    – Det är självklart att handlingarna inte får raderas när de är föremål för en rättslig prövning, skriver Lars Lindström. 

Personen som begärde ut handlingarna har alltså inte möjlighet att få sin sak prövad i rätten. Det är därför fortfarande ett mysterium vad som stod i e-postmeddelandena som personen försökte begära ut av Lidingö Stad. 

    – Det är naturligtvis inte godtagbart och kommunen ska därför kritiseras, skriver Lars Lindström. 

JO skriver vidare att det som framkommit i övrigt inte föranleder några ytterligare åtgärder eller uttalanden.

Jesper Andersson

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *