Januari 2019

Dryckesguiden1 januari 2019 kl 00.00

Välkommen till Dryckesguiden. Här presenteras varje månad ett rött och/eller ett vitt, eller rosévin och ibland tillsammans med ett portvin, en sherry, en öl eller någon annan dryck. Det sker normalt den sista dagen i månaden innan. Vi presenterar även viner från beställningssortimentet.
Dryckesguiden presenteras av Göran Borgenvik, vinkonsult på Lidingö. Om du vill komma i kontakt med skribenten för en vinprovning skriver du till goranborgenvik@gmail.com eller ringer 0733-31 53 38.

Art.nr 70113 Langhe Chardonnay
109 kronor och årgången är 2017.

Producenten har kungliga anor, Fontanafredda är belägen i vinregionen Piemonte i Italien känd för sina härliga röda Baroloviner. Här har vi en en 100% Chardonnay som är torr, frisk med härliga toner av mineraler och citrus. Alkoholhalten är på 12,5% och har en sockerhalt på 2,4 gram/liter. Druvorna skördas för hand och alkoholjäsningen sker på rostfria ståltankar, vinet får sedan ligga kvar på sin jästfällning innan buteljering.
Torsk med äggsås gifter sig bra med vinet,  https://www.ica.se/recept/torsk-med-aggsas-724978/
Vinet är beställningsvara men är verkligen värt att beställa.

Art.nr 2011 Côtes-du-Rhône och kostar 119 kronor, årgången är 2015.

Ett klassiskt Rhonevin som hängt med sedan 1995 på bolaget. Kommer från Frankrike och Rhonedalen, har en alkoholhalt på 14% och sockerhalten är 3 g/l. Vinet har lagrats i 18 månader på stora ekfat så kallade foudres, som är vanliga i Rhone. Klassiska rhonedruvor som Syrah 60%, Grenache 35% och Mourvèdre 5%. Vinet har en röd färg med tegelnyanser, stor kryddig doft med inslag av plommon, lakrits och svartpeppar och smaken är kryddig med en angenäm eftersmak. Varför inte prova Lammfärsbiffar till detta vin. Här är receptet: https://mittkok.expressen.se/recept/lammfars-biffar-med-timjansas/. Rhonevinet hittar du på Systembolaget på Lidingö.

Art.nr 70696 Musella Recioto della Valpolicella,
300 kronor för 375 ml och årgången är 2012.

Nu efter jul så kanske man vill varva ned med lite medidation, då är det här söta och insmickrande vinet perfekt, bara att njuta. Vill du ha något att tugga på till vinet så varför inte en kraftig chokladdessert. Alkoholhalten är på 14,5% och sockerhalten är 15 gram/liter. Vinet kommer från Italien och vinregionen Veneto, känt för sina härliga Amaroneviner. Druvorna i detta vin är Corvina 50%, Corvinone 10%, Rondinella 10%, Croatina 15% och slutligen 15% Oseleta. Druvorna skördas i slutet av september och sedan får de torka till januari, jäsningen avslutas i förtid för att på så sätt behålla mer druvsocker, vinet får därmed en hög restsötma. Vinet har sedan mognat 15 månader på fat. Karaktären är fyllig och söt med toner av fikon. Drick det nu eller så kan det med fördel sparas i många, många år. Vinet är beställningsvara, också mycket värt att beställa, normalt så tar det cirka tre dagar innan du har varan i din hand.


Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *