”Jag ville tillbaka till naturen och göra något eget”

Näringsliv4 december 2020 kl 05.22

TEMA Omstart: Långängens gård

"Att göra något eget, säger Gabriel Ask och när möjligheten att ta över Långängens Gård kom upp klickade det direkt. Gården ligger bara 15 minuter från Stockholm, men här finns allt jag drömt om, som möjligheterna att göra all mat själv från början, utifrån säsong och dessutom ekologiskt.

Gabriel har 23 års gedigen erfarenhet som chef för exklusiva restauranger och hotellkök i USA, men återvände till Sverige och sedan den 1 januari 2020 driver han Långängens gård tillsammans med fyra anställda.

–”Grejen” är att göra allt från början, med de bästa råvarorna och från grunden och jag har precis i dagarna tagit min jägarexamen, säger Gabriel. På gården fanns ett stort utekök som jag kompletterat med ett stort rökeri av bästa sort från USA. Där jag kan röka allt från alla råvaror såsom gris, nötkött, vilt, etc. och har i dagarna rökt högkvalitativ bacon som hänger i förrådet. Vi röker också olika grönsaker och det blir underbara smaker.

Här på gården odlar vi nu så mycket som möjligt själva, såsom majs, morötter, vitlök, örter, etc. och mer ska det bli. Jag tycker om att arbeta med säsongsbetonade färskvaror och just nu är det mycket pumpa och brysselkål.

– När man gör allt själv, håller man också priserna nere, säger Gabriel. När jag tog över gården startade vi lite lugnt och kände oss för men blev snabbt fullbokade med bröllop och fester i ”festladan” som finns på gården och används från april till september.

I mars startade Coronapandemin och alla bokningar försvann som över en natt, men 80-90 procent flyttade fram sina fester och till och med bröllop upp till ett år!

– Vi satte oss snabbt in i alla restriktioner som gällde för restauranger och Lidingö stad var här och kontrollerade flera gånger, vi fick alltid godkänt. Vi har bra kontakt med staden och de är ofta här och äter lunch.

– Vi tog också ut utemöblerna tidigt, redan i april och det blev som en slags After-ski känsla, när gästerna satt påpälsade med filtar och varma drycker och mat i solen. Det kändes säkrare att sitta ute och det var trevligt.

­– Nu börjar vi med julstöket och serverar julbord sedan två veckor, på onsdag till söndag varje vecka. Vi kommer att juldekorera gården med eldlyktor, julgran, kärvar och allt annat som ska till.

– Köttbullarna till jul gör vi självklart själva och vi kommer att ha rullat över 5000 stycken innan julborden är över. Vi saltar och lägger in sillen, gravar egen lax och lagar hela det klassiska julbordet från grunden. Det vi inte kan producera själva här på gården, försöker vi köpa lokalt och vi har mycket kontakt med många företag på ön.

– För er som inte kan komma till Långängens Gård och avnjuta det rustika julbordet i dessa Coronatider, kommer det att finnas en jultallrik med alla rätter att hämta här på gården eller som vi gärna kör hem till er, det är bara att ringa oss, tillägger Gabriel.

Långängen har så mycket möjligheter och kan nyttjas på olika sätt utifrån säsong – en dröm för mig som lägger ner både hårt arbete och mycket kärlek för att få fram den bästa maten, avslutar Gabriel.

www.langangensgard.se

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *