”Jag vill vara med och genomföra den politik som gör skillnad på riktigt”

Stad & Politik12 december 2022 kl 04.462

Ida Drougge, Lidingös enda riksdagsledamot

Lidingö Nyheter besöker Ida Drougge (M) i riksdagen, där hon redan är en veteran, trots sina 32 år.

– Jag går in i min tredje mandatperiod nu och det känns jättekul, särskilt nu eftersom vi har kunnat bilda regering, säger hon. Denna period sitter jag i ett nytt utskott, finansutskottet, vilket är mycket spännande.

Ida säger att hon börjar att bli mer effektiv i riksdagsarbetet. Det handlar mycket om ett grundarbete som måste göras, att sätta sig in i frågor, vara med på möten, att läsa in rapporter och utredningar och ägna mycket tid till omvärldsbevakning.

– Två dagar i veckan arbetar vi i utskotten, ibland mer, om det är extra sammanträden, som det varit den senaste tiden. Onsdagar och torsdagar är det votering, så då bör man vara på plats.

Vad kan du som en riksdagsledamot göra specifikt för Lidingöborna?

– Jag tycker att de grundläggande sakerna som är bra för Sverige är också bra för Lidingöborna, säger Ida. Exempelvis är kampen mot inflationen särskilt viktig för dem som sitter på stora lån, så att inte räntorna skenar iväg. Och det finns det många på Lidingö som kan skriva under på.

Ida driver just nu två frågor som är mer specifika för Lidingöborna. Dels är det en reformering av det kommunala utjämningssystemet (den så kallade Robin Hood-skatten), dels är det att trängselskatten för dem som hämtar och lämnar i Ropsten. Båda frågorna har hon skrivit motioner om till riksdagen och båda behandlas delvis i finansutskottet, där Ida själv sitter.

Trängselskatten i Ropsten kommer att behandlas under våren, men förmodligen kan det även bli en fråga för trafikutskottet.

– Det viktigaste är att vi kan få med oss andra partier i de här frågorna menar Ida. Moderaterna är överens, alla politiker på Lidingö är överens, det är inte en lokal fråga, utan en principiell fråga.

– Det ligger i vårt intresse att se till att få med oss en majoritet som är för förslaget. Vi Moderater tar gärna på oss rollen att vara den som ska se till att få ihop helheten och att få helheten att dra åt samma håll.

Centerpartiet har redan skrivit en liknande motion till riksdagen, vilket kan var positivt för Moderaterna, eftersom centerpartiet tillhör oppositionen (se länk nedan).

Chanserna att få igenom motionen anser Ida Drougge vara ganska goda. Det finns ett liknande fall, det så kallade Backa-undantaget som har snarlik bakgrund.

Ekonomiskt förlorar man inte så mycket pengar på att förändra Ropsten-frågan, därför så finns ganska goda förutsättningar att det kan gå igenom.

Men hur ska det gå till? Ska betalstationerna (kamerorna) att flyttas? Eller löser man det som det tidigare var med en ”Lidingöregel” som gör att man blir undantagen debitering om man passerar två kontroller inom 30 minuter, det återstår att se.  

– Hur man löser det rent praktiskt är en fråga för Trafikverket att ta ställning till, säger Ida. Om stationerna flyttas kommer de boende i Norra Djurgårdsstaden bli drabbade i stället, så man måste hitta den bästa lösningen för alla.

När det gäller reformeringen av det kommunala utjämningssystemet är Ida också engagerad.

– För Lidingö och många andra kommuner är det vår enskilt största utgift, så det här betyder mycket för vår kommun. Men utjämningssystemet kommer att finnas kvar, däremot behöver det reformeras. Jag tycker att vi ska utjämna skillnader som vi inte vill att politiken försöker påverka, till exempel hur många äldre som bor i kommunen.

– Faktum är att Lidingö har fler äldre och fler barn om man jämför med andra kommuner och därför tar Lidingö emot pengar i den delen som rör kostnadsutjämning i systemet. Det är ett exempel på något som politikerna inte ska styra.

– Däremot tycker jag att kommunerna ska styra att människor har ett arbete, slår Ida fast. Exempelvis vet vi att generösa försörjningsstöd på kommunal nivå höjer tröskeln till att folk söker arbete. Därför ska kommunerna ägna sig åt arbetsmarknadspolitik på ett effektivt sätt. Så vi ska inte utjämna för arbetslöshet, det blir fel.

– Man kan tro att de stora utjämningsbidragen går till glesbygden, men så är det inte. De stora bidragen går idag till Malmö och Göteborg och så borde det inte vara. I storstäderna finns möjlighet att skapa arbeten om politikerna vill. Glesbygden har förutsättningar som de inte kan påverka, därför ska utjämningen finnas kvar för dem, men det finns många små orter i Sverige som har ett gott företagsklimat och låga arbetslöshetssiffror också, avslutar Ida Drougge.

Läs mera:

Ida Drougges motion om trängselskatt

Ida Drougges motion om utjämningsskatten

Centerpartiets motion om trängselskatt

Kommentarer

  1. Bra Ida ,
    – att du driver borttagande av trängselskatten i Ropsten
    – att du driver reformering av det kommunala utjämningssystemet. Malmö och Göteborg har under lång tid fått ta emot generösa bidrag bl a från Lidingö utan tydlig motprestation. Krav att fokusera på kommunal kärnverksamhet och att få medborgare i arbete även i dessa kommuner borde vara en självklarhet

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *