Inte ett öre till midsommar eller kulturevent!

Från midsommarfirande 2018 vid Hustesaholm. Foto: Bo Vading/Lidingösidans arkiv
Debatt23 juni 2022 kl 04.403

Käre Daniel Källenfors

Det var intressant att läsa i Mitt i Lidingö nummer 24 att det var en nyhet för dig att det inte blir något midsommarfirande på Lidingö i år. Ditt konstaterande att ”så här kan vi inte ha det” kan jag bara instämma i, liksom att vi måste lösa detta.

Jag har bott på Lidingö i drygt 40 år och kommer fortfarande ihåg att det under 1980-talet firades midsommar vid Rudalid. På den tiden var det Lidingö SK som skötte arrangemanget och många i klubben var med och ordnade det hela.

Sedan var det ett uppehåll till 2006 när Socialdemokraterna under tre år arrangerade stora midsommarfester vid Fågelöudde med över 1000 besökare.

2010 ordnade en privatperson tillsammans med några vänner, ett stort firande i Larsbergsparken med 500 besökare. Och här var faktiskt Lidingö stad huvudarrangör.

Varje år har PRO och SPF tagit hand om flera hundra personer som kommit till Hustegaholm för att fira, men några särskilda extra arrangemang har det inte varit, förutom midsommarstång och ibland dragspelare.

Man måste förstå att pensionärerna inte orkar hålla igång hela Lidingös midsommarfirande, för det krävs många frivilliga för att det allt ska fungera.

Jag kan inte räkna ut vilken lösning du kan tänka dig, med tanke på att den främsta uppgiften för Lidingö tycks vara att sänka skatten, så något ekonomiskt totalansvar lär väl inte komma ifråga från staden. Som politiker vet du att ett skatteöre betyder en summa på 1,8 miljoner kronor. Om man höjer skatten med ett (1) skatteöre skulle man årligen kunna avsätta hela 1,8 miljoner extra enbart till kulturevenemang, inklusive midsommarfirande, förutom det vanliga årsanslaget. Och nu menar jag enbart till kultur. Fritiden i form av idrott ligger utanför detta.

Problemet med en sådan skattehöjning är att inget av öns nio partier vill höja av den anledningen. Definitivt inte den styrande fyrpartikoalitionen, för då hade det redan varit gjort.

Så, Daniel Källenfors, nu när du efter alla år äntligen fått veta hur sällsynt det kommunala engagemanget för midsommarfirande på Lidingö är, ska det bli intressant att få läsa om din kommande lösning. Ska du fortsätta som nu (alltså göra ingenting), hoppas, som vanligt, på de frivilliga krafterna som blir allt färre, eller verkligen göra något som alla på Lidingö kan vara stolta över och som kan matcha vad andra kommuner i landet anser sina invånare vara värda.

Jan Sjöberg
Utgivare av Lidingösidan 2004 - 2018

Kommentarer

  1. Tack Jan. Miljöpartiet vill ha bibehållen skattesats och en rejäl satsning på kulturen. Stadens ekonomi klarar det utan skattehöjningar.
    Trevlig Midsommar önskar jag dig och hoppas du får ett fint firande.
    Allt gott,
    Wiktoria Wittboldt
    Nr 2 till Kommunfullmäktige

  2. Naturligtvis har du Jan rätt- som alltid ! Det gjorde ont då Lidingösidan lades ner. Nu kämpar du med Radio Lidingö där aktiviteten upphör vid årsskiftet. Andreas Lindberg kämpar tappert med Lidingö Nyheter men hur länge ? Trenden är tydlig att vi äldre skall förses med hemtjänst och hålla oss hemma och vara nöjda.

    Trots börskris, krig, inflation,räntehöjningar, dyrare mat,el ,drivmedel och bostadskostnader och prisfall på bostader fortsätter våra barn och barnbarn att kunsumera mer än någonsin. De tömmer Lidingö i sommar och har ingen krisberedskap. I höst kommer de att förstå att en tvåbarnsfamilj kommer att tappa en månadsinkomst per år.
    Industrin smutsar ner luften mer än någonsin och miljömedvetenheten hos de flesta verkar minimerad.

    Vad har detta att göra med Midsommarfirandet ? Jo också kommunen sparar på småpengar som skulle höja livsmodet hos många som drabbas hårt av krisen.

  3. Kreativiteten utanför politiken är stor på Lidingö.Då kommunen sviker och vi äldre inte längre orkar dra lasset tar de yngre generationerna tag i utvecklingen. Det är berörande att uppleva hur de satsar på sina barn/våra barnbarn !

    I Rudboda ordnades dans kring midsommarstång till tonerna av allsång med legendaren Bosse Larsson. Det var underbart att se alla generationer och små barn som knappt kunde gå skutta omkring som små grodor. Jag tog några foton. Det var flera områden som tagit liknande initiativ som redovisats på sociala medier.

    Naturligtvis kom minnet fram av den tid då generationerna verkligen höll samman. Då ägnade sig verkligen också de aktiva generationerna åt politiken och samhället fungerade. Nu känner vi äldre stor tacksamhet över att få finnas men ser med stor bävan fram emot hösten !

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *