”Informera om munskydd som stoppar viruset”

Lidingö19 november 2020 kl 06.262

Folkhälsomyndighetens påstående att det vetenskapliga underlaget är svagt om hur effektivt munskydd är mot covid-19 håller inte. Myndigheten borde informera allmänheten om vilka munskydd och andningsskydd som är bäst, skriver skyddsingenjören Krister Forsberg från Lidingö i en insändare till DN.

Han fortsätter: "Professor Göran K Hansson vid Kungliga Vetenskapsakademien sa i SVT:s Aktuellt  den 9 november 2020)att Folkhälsomyndigheten visar en bunkermentalitet som inte lyssnar på vetenskapen och världshälsoorganisationen WHO. Det finns ett 70-tal studier som visar att det borde vara en självklarhet att bära munskydd. Tvärtemot vad Folkhälsomyndigheten hävdar följer de som bär munskydd andra regler bättre.

På Folkhälsomyndighetens hemsida står följande att läsa: 
”Det kan finnas en risk för att användningen av munskydd ger en falsk trygghet som leder till att man inte följer andra rekommendationer såsom att stanna hemma vid symtom och att hålla avstånd.”

De risker som Folkhälsomyndigheten anger saknar vetenskaplig förankring. Tvärtom har studier visat att de som bär munskydd är också de som följer andra regler som att hålla avståndet två meter. Därmed är risken falsk trygghet mycket liten.

På Folkhälsomyndighetens hemsida sägs: ”Om man väljer att använda munskydd är det viktigt att använda rätt sorts munskydd och att användningen sker på rätt sätt.” Här ges dock ingen vägledning till allmänheten vad myndigheten menar med rätt sorts munskydd.

Folkhälsomyndighetens påstående att det vetenskapliga underlaget är svagt när det gäller hur effektivt ett munskydd är mot smittspridning håller inte längre. I dag kan ingen regering hävda att fakta saknas för att fatta beslut om införandet munskydd på platser där trängsel kan uppstå.

Munskydd kan vara en barriär mot spridning av smitta, men man ska vara medveten om att i bästa fall hälften av smittan stannar kvar i engångsmunskydd med ett lager tyg. Skydd med tre lager tyg bör vara ett bättre alternativ.

Munskydd kan minska räckvidden vid spridning av droppsmitta. En hostning kan resultera i att flera tusen droppar flyger ut från svalget i en hastighet av 80 kilometer i timmen, enligt professor Erin Bromage vid University of Massachusetts. Vad gäller andningsskydd kommer nästan all droppsmitta att stanna kvar i masken."

Krister Forsberg, skyddsingenjör, Lidingö

Kommentarer

  1. https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jonkoping/laboratoriepersonal-starkt-kritiska-till-masstestningen
    Det är också vansinne att satsa allt på Coronatester för att kunna hålla samhället igång. Vård och omsorg måste högprioriteras. Då någon blivit smittad räcker det att isolera familjen och arbetskamraterna. De flesta blir bara lindrigt sjuka. Sjukvårdens resurser måste ägnas åt de som är riktigt sjuka. Där är taket nått och personalen räcker inte till.

    Det är pinsamt med prestigekampen om munskydden. Hängslen och livrem har aldrig skadat ! Jag försökte få SL att sätta på bussförarna visir, handskar och munskydd i väntan på plexiglas men dom satsade istället på att utöka kontrollerna för att bötfälla de som inte blippat.

    Vi på Lidingö har drabbats väldigt hårt och vad jag kan förstå kan flockimmuniteten inte vara långt borta. Folk vill inte berätta men jag har varit påflugen och då kommer sanningen fram som visar att otroligt många hade smittan redan i våras. Glädjande är att dom fortfarande har antikroppar.

    Slutligen vill jag tacka Lidingö Närradio och Lidingö Nyheter som har varit en ovärderlig tillgång för att få glädje och information. Dom jobbar ideellt och det är viktigt att vi visar vår tacksamhet genom att ge dem generös Julgåva !

  2. Håller med om munskydd bättre än inget. Tack vare munskydd klarat mig frisk alla 50 åren som jag arbetat inom sjukvården.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *