Inför konstnärspris till Siri Derkerts minne

Gobelängen Vi-We-Nous av Siri Derkert gjordes på uppdrag av Lidingö stad till Hersby.
Debatt4 mars 2021 kl 05.15

I en motion till kommunfullmäktige föreslår Socialdemokraterna på Lidingö ett instiftande av ett konstnärspris till Siri Derkerts minne. Priset föreslås delas ut inom områdena konst och kultur.

Ett konstnärspris är viktigt för inspiration och uppmärksammande av Lidingöbor som arbetar med exempelvis måleri, skulptur och design.

Lidingöbon Siri Karin Derkert (1888–1973) var en svensk konstnär, designer och skulptör. Hon var dessutom en förespråkare för freds- och miljöfrågor och en engagerad feminist. Hon var under hela sitt vuxna liv på olika sätt delaktig i det mediala och politiska samtalet.

Siri Derkert hör till det svenska 1900-talets förgrundsgestalter inom konsten och hennes tidiga kubistiska målningar kan räknas till den internationella modernismen. Hon blev känd för en större publik när hon utformade sitt verk Ristningar i naturbetong på Östermalmstorgs tunnelbanestation. Med utställningen Rörelser i alla riktningar blev hon också den första kvinnan att på Moderna Museet år 1960 ha en separatutställning. Ett av Siri Derkerts verk är Vi - We - Nous, en gobeläng från 1962 som finns på Hersby gymnasium.

Siri Derkert var en betydelsefull svensk konstnär, som verkade på vår ö. Om hennes gärning lyfts kan den verka för att inspirera och motivera människor på Lidingö, inte minst unga, till skaparförmåga, idérikedom, kreativitet och till att arbeta hårt för vad man tror på.

När vi lyfter fram Lidingös historia och framstående aktörer i det offentliga rummet, är det viktigt att vi minns både kvinnor och män.

Siri Derkert banade med sitt arbete väg för andra. Det vill vi hedra.

Daniel Larson (S), oppositionsråd
Ewa Lantz (S), ledamot
Niclas Svensson (S), ledamot
Gill Lindroos (S), ledamot

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *