Inbrotten minskar på Lidingö

Lidingö6 februari 2023 kl 11.25

2022

Den samlade statistiken för 2022 visar att antalet brott totalt gått ner något, vilket är glädjande. Antalet bostadsinbrott har minskat, däremot har stölder ur/från fordon ökat något. Vid jämförelse med liknande kommuner som Lidingö är det fortsatt mycket tryggt och säkert att vistas och bo på ön.

Inträffade brott

Nedanstående statistik är ett axplock av vad som har skett under januari månad 2023.

Inbrott i bostäder

  • Villainbrott har skett på Pilvägen, Duvstigen samt Toftvägen.
  • Lägenhetsinbrott har skett på Bodalsvägen, Högsätravägen samt vid 2 tillfällen på Agavägen.
  • Utöver det ett försök till inrott i villa på Danavägen respektive ett försök till inbrott i lägenhet på Pyrolavägen.
  • Polisen har i vanlig ordning gjort brottsplatsundersökningar i syfte att säkerställa tillvägagångssätt samt säkra spår i alla dess former
  • I anledning av de bostadsinbrott som skedde under slutet av 2022 har polisen sammanställt alla dessa för att kartlägga tillvägagångsätt och hitta gemensamma nämnare vad gäller brottsspår/fotavtryck med mera. Det arbetet fortsätter med hög ambition och målsättningen är såklart att kunna klara upp så många som möjligt av de inträffade bostadsinbrotten. 

Stöld från fordon

  • Några enstaka stölder från fordon är anmälda så här långt.
  • I samband med inbrottet i bostaden på Pilvägen tillgreps även en personbil. Det är en röd Ford Fiesta med regnr MOU162 och den är fortfarande borta

Båt

Inga brott kopplade denna perioden till båtar.

Bedrägerier

Dessa brott fortsätter tyvärr, så här långt är det anmält 7 stycken bedrägerier där personen som är utsatt är över 65 år. Uppmanar ff till stor vaksamhet och följ gärna uppmaningarna i ”vykortet” som är utskickat sedan tidigare.

Grannsamverkan

Vill fortsatt uppmana er som är i ett område med grannsamverkan att öka er vaksamhet och misstänksamhet med tanke på att antalet inbrott eller försök till inbrott i bostäder är fortsatt relativt hög. Kan skicka med er att det vid minst 2 tillfällen under senaste månaden har det förhindrats inbrott i bostad. Ena tillfället skrämdes tjuvarna bort när man tände en lampa i bostaden och vid det andra tillfället var det en uppmärksam och alert granne som ringde polisen när man såg något som avvek från det normala inne hos grannarna. Båda dessa exempel visar på vikten av att ”störa” de kriminella så mycket som möjligt och vara uppmärksam och nyfiken som granne. Helt i grannsamverkansandan!!!

Trafik

Vi kan konstatera av statistiken från 2022 att polisen med större frekvens kontrollerar förare av fordon på ön. Det har bland annat resulterat i att fler personer misstänkta för rattfylleri är tagna av polisen med indragna körkort och bötesstraff som effekt. Vi kommer att fortsätta prioritera trafikarbetet på ön under det kommande året.

Thommy Brännström
Kommunpolis Lidingö stad

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *