IFK Lidingö FK tar ställning mot våld i nära relationer

Från vänster Peter Rung (Huskurage), Katties Brunberg (Kvinnojouren Kerstin Lidingö) och Markus Karlsson (IFK Lidingö FK).
Lidingö29 januari 2020 kl 07.30

Unikt samarbete med Kvinnojouren Kerstin Lidingö

Idrotten kan bli en superkraft i samhället. Det menar Peter Rung från Huskurage som torsdagen den 30 januari föreläser för ledare och tränare i IFK Lidingö FK om normer och värdegrund. Föreläsningen är en del i en större utbildningssatsning i klubben, initierad av Kvinnojouren Kerstin Lidingö. Samarbetet mellan klubben och kvinnojouren är unikt, och syftet är att förebygga och motverka våld och kränkningar både hemma och i klubben.

Lidingö ligger högre än riksgenomsnittet när det gäller kvinnor som utsätts för våld i nära relationer, enligt en undersökning gjord av Lidingö stad. När kvinnor utsätts, utsätts även barn.

– Ord kan rädda liv. Vi måste prata med barnen och få dem att förstå att fysiskt och psykiskt våld alltid är fel. På så sätt kan vi förebygga våld i nära relationer, säger Katties Brunberg på Kvinnojouren Kerstin Lidingö, som menar att man genom idrotten kan nå många som man annars inte skulle få kontakt med.

Utbildningssatsningen i IFK Lidingö FK, en av Sveriges största fotbollsklubbar sett till antalet spelare, riktar sig till både barn, ungdomar och vuxna i klubben och ska belysa inte bara fysiskt och psykiskt våld i nära relationer, utan också kränkningar på nätet och attityd i omklädningsrummet, på planen och på läktaren. För kvinnojouren är målet med samarbetet även att genom idrotten nå hela familjer och på så sätt motverka våld i hemmet.

– När vi börjar prata om värderingar och gränssättning, ger vi barnen ett nytt perspektiv på det som kanske händer hemma, säger Katties Brunberg.

Föreläsningen med Peter Rung är det andra utbildningstillfället av flera. Klubben tar även hjälp av Locker Room Talk och den nybildade föreningen Project Game Changers, som under åtta veckor kommer prata med 12- och 13-åringar om attityder och värderingar. Klubben har dessutom tillsatt en egen barnombudsman.

– Som en engagerad fotbollsklubb kan vi bidra till att motverka våld och jag hoppas att andra idrottsklubbar följer vårt exempel. Det är dags att allmänheten får upp ögonen för vilka problem som finns, säger Markus Karlsson, klubbchef i IFK Lidingö FK.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *