
Mellan den 4 och 13 mars pågår Paralympics! Är du också sugen på att börja med parasport? Flera lokala idrottsföreningar erbjuder verksamheter som inriktar sig på så kallad parasport för personer med intellektuell och/eller fysisk funktionsnedsättning.
Lidingö stad är med och på olika sätt stöttar föreningar i detta arbete för att främja fysisk aktivitet.
Stadens idrottsenhet har parasport som ett fokusområde och jobbar aktivt i nära samarbete med föreningarna runt om på ön. Ibland kan det handla om resurser i form av ekonomiska bidrag och ibland kan det handla om tillgång till tider i anläggningar.
Läs mer på Lidingö Stads hemsida.
På Lidingö finns en rad olika lokala föreningar med parasportverksamhet.
Lidingö SK – handboll
Ordnar parahandboll främst för personer med IF, intellektuell funktionsnedsättning.
Här är föreningen självgående. Staden stöttar upp med tider i anläggningar.
GT Vikingarna – gymnastik
”Alla kan gympa”, en verksamhet för personer med funktionsnedsättningar så som rörelsenedsättning, neuropsykiatriska och/eller intellektuella funkt ionsnedsättningar. Staden stöttade med ett utvecklingsbidrag.
Lidingö simklubb
Ett samverkansarbete mellan föreningen och Allhuset/Zenit. En testverksamhet som blommat väl ut och som kan växa. Staden har stöttat med simhallstid och ett bidrag för ledare.
IBF Offensiv Lidingö – innebandy
Har två grupper/lag som spelar i Mälarserien. Föreningen gör ett större utvecklingsarbete nu för att satsa mer på parasport.
IFK Lidingö Friidrottsklubb
Startar under våren 2022 upp paraverksamhet, banåkning för personer som har behov av rullstol. Staden stöttar föreningen med en nyrenoverad Lidingövall och även med stöd för att kunna förvara rullstolar nere på vallen.
Free-skiers/Friluftsfrämjandet Lidingö
Funktionell skidåkning är en sektion inom Friluftsfrämjandet Lidingö som riktar sig till barn och ungdomar med funktionsnedsättning. De erbjuder personer som redan kan åka stående slalomskidor att utveckla sin skidåkning. Om man exempelvis lever med cerebral pares, intellektuell funktionsnedsättning inklusive Downs syndrom, nedsatt syn, halvsidesförlamning eller amputation så kan man åka stående.