Idag är ’Cash inte längre King’

Kåserier26 juli 2019 kl 05.553

Karin Wallgren funderar i dagens debattinlägg om huruvida kontanter är gångbart idag. Är det helt omöjligt att använda sig av kontanter nu för tiden? Är det dags att helt och hållet förlita sig på kort och Swish?

Alldeles nyss hörde jag på SR Plånboken en expert tala om pengar.  En bankkund hade vid kontakt med sin bank behövt göra ett uttag i kontanter men fått svaret av banken ”Nej, vi har inte den produkten”.  Jag fnissade åt det svaret. En bank talar om pengar som ’produkt’. Så långt har det alltså gått.
Vilket århundrade vi lever i. Hade min gamla mor levt nu så hade hon inte känt igen sig med den här utvecklingen. Hon som sparade alla Konsum-kvitton som hon noggrant klistrade upp på pappersark och noterade beloppen. Sedan lämnade hon in allt på Konsum för att så småningom få återbäringen. Kvitto för kvitto summerade hon och detta utan en miniräknare! 
I förra veckan skulle jag växla en 200-kronors sedel i centrum helst i två 100 kronors sedlar. Först i en butik och sedan i en annan men det gick inte, tyvärr. Men mitt kort gick bra att handla med. I måndags gjorde jag ett nytt försök i förbutiken på Ica. ”Det beror på maskinen vad som kommer upp,” upplyste mig den butiksanställda och gjorde ett försök. Hon fick upp fyra 50-kronors sedlar och jag bad henne få växla tillbaka. Inne på Ica gjorde jag ett nytt försök sedan jag betalat mina varor med kortet.  Kassörskan fick även här upp 50-kronors sedlar när hon öppnade  kassaapparaten. Men hon frågade sin kollega och där, efter mitt fjärde försök att få växla, fick jag mina åtråvärda 100-kronors sedlar. 
Det känns som jag lärt mig en läxa och jag hoppas slippa växla pengar igen. Fast alla butiksanställda jag talade med var vänliga och tillmötesgående så inte var det deras ”fel”. Anledningen att jag behövde växla var att mitt barnbarn, fyller år och av mig, hans gamla farmor skulle han få en sedel för vart levnadsår. 
Ska jag behöva skaffa Swish?! Den möjligheten finns men… Suck. Hur klarar sig alla äldre ute på landsbygden? Och alla turister! Häromdan läste jag att Facebook tänker införa en egen typ bit-coin-valuta.  Men inget för mig dock.
Cash is not King idag och ändå kan man inte skiljas från sedlarna. De kan ju vara bra att ha utifall att ... Vilket århundrade vi lever i. 

Kommentarer

  1. Bra skrivet och en bra illustration till vart bankernas girighet fört oss. Men Bolund vill nu tydligen sätta ner foten för att få bankerna att i viss mån ansvara för en fungerande kontanthantering. Bra!

  2. Ja, visst var det mycket bättre förr. Ingen dator, som räknade ut rabatten och inga miniräknare, som gjorde addition så mycket enklare. Kanske kulramen skall tas til heders igen? Fy, vilket hopplöst århundrade vi lever i!

  3. ’Allt var mycket bättre förr’. Det stämmer inte och har aldrig gjort det. Nu går utvecklingen så mycket fortare, på så många fronter samtidigt, och är på så vis svåröverskådlig .

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *