I slutet av mars börjar sandsopningen

Lidingö5 mars 2021 kl 04.452

Vårstädningen av stadens gator börjar i slutet mars, om vädret tillåter. Datumparkering och tillfälliga parkeringsförbud gäller så att sandsoparna kommer fram.

Staden börjar med att sopa rent gång- och cykelvägar, torg och områden kring centrum. Sedan fortsätter de med bostadsområdena som tas enligt ett roterande schema så det blir rättvist och inte samma område får vänta länge på sopning varje år.

Först börjar man med en grovsopning och avslutar med finare sopning. Det gör att det kan se osopat ut innan man är helt klara.

Det beräknas ta fyra veckor att sopa rent hela staden och målsättningen är att sandupptagningen ska vara helt klar i mitten av maj, med reservation för väder och temperatur.

Villaägare kan sopa ut en mindre mängd sand från sina egna tomter, bara det sker innan vi varit i området och tagit upp sanden.

Datumparkeringen gäller till den 30 april och det är viktigt att den följs för att staden ska komma åt att sopa. Det blir också tillfälligt parkeringsförbud på vissa vägar för att underlätta jobbet. Dessa vägar skyltas upp. Var uppmärksam på skyltarna, bilar som blockerar sandupptagningen kan komma att bötfällas eller forslas bort. Det räcker med en enda felparkerad bil för att hindra sopningen av en väg och försena hela arbetet.

Det kan hända att du får missfärgat vatten i kranen under tiden man sopar stadens vägar. Det beror på att sandsoparna öppnar brandposter för att fylla på sopmaskinerna med vatten som de sedan spolar vägarna med. När brandposten öppnas frigörs rostpartiklar som finns på insidan av vattenledningarna. Det är rostpartiklarna som tillfälligt missfärgar vattnet och detta är helt ofarligt. Spola lite längre i kranen så försvinner missfärgningen snart.

Kommentarer

  1. Jag har kollat med Lidingö stad och de börjar sandsopningen i år på norra ön. Men nu väntas det snö i morgon, så vi får nog ha lite tålamod…

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *