I morgon: Kanelbullens dag

Lidingö3 oktober 2020 kl 05.32

Trots att kanelbullens dag infaller den 4 oktober är intresset för bullen stort både före och efter. Flera tiotusentals hemmabakare vill baka kanelbullar. Receptet når sedan sin pik på självaste kanelbullens dag på söndag. 

Arla berättar i ett pressmeddelande att antalet besökare till Arlas recept ökar med 1 500 procent, en siffra som förväntas stiga i år. Under pandemin har antalet sökningar ökat med 70 procent i genomsnitt jämfört med föregående år.

– De senaste månaderna har vi absolut sett en ökad efterfrågan på bakrecept, speciellt kanelbullar. Det är tydligt att pandemin påverkar bullbaket. Men å andra sidan är en nybakad kanelbulle med ett glas iskall mjölk svårslaget. Vilket troligtvis också är anledningen till att det i snitt är över 70 000 personer som söker på kanelbullar varje månad”, säger Tony Fredriksson, Content Manager på Arla.se.  

Kanelbullens dag instiftades 1999 av Kaeth Gardestedt. Hon var vid tidpunkten projektansvarig för Hembakningsrådet, historiskt en sammanslutning av jästtillverkare, mjöltillverkare, sockertillverkare och margarintillverkare som numera drivs av Dansukker.  

Syftet med dagen är att uppmärksamma bulltraditionen som finns i Sverige, med särskilt fokus på kanelbullen, samt att öka intresset för hembakningen, vilket var syftet med Hembakningsrådet då det bildades 1959. Dagen uppmärksammas genom reklamskyltar i butiker och på serveringar.

Att kanelbullens dag infaller just den 4 oktober beror på att Kaeth Gardestedt och Hembakningsrådet enligt egen uppgift inte ville att dagen skulle konkurrera med andra mattraditioner såsom semlor, kräftor eller surströmming.

Recept från Hembakningsrådet:
Fina kanelbullar
Cirka 40 st

Det här härliga bullreceptet har bagaren och läraren Robin Edberg gjort. Smöret tillsätter man degen i små bitar och i fyllningen har man, förutom socker och kanel också mandelmassa. Ströbrödet förhindrar att fyllningen flyter ut under gräddningen.

Ingredienser:
75 g jäst (för söta degar, 1 1/2 förp)
5 dl mjölk
1.8 – 2 liter vetemjöl
200 g smör (gärna osaltat)
2 dl strösocker
2 ägg
1 tsk salt
1 msk kardemumma (ev, stött)

Kanelfyllning:
100 g mandelmassa
100 g smör
1 1/4 dl strösocker
2 1/2 msk ströbröd
1 msk vatten
1 msk kanel, malen

Brödglans:
1 ägg
1 krm salt
1/2 tsk vatten
pärlsocker

Gör så här:
1. Ta fram alla ingredienser och låt dem bli rumstempererade.
2. Smula jästen i en köksassistent eller bunke. Häll över mjölken (rumstempererad eller värmd till max fingervärme 37º) och rör om så att jästen löser sig.
3. Tillsätt det mesta av vetemjölet ca 1 ½ l, allt smör i bitar, socker, ägg och salt (och ev. kardemumma). Arbeta degen riktigt smidig i maskinen eller för hand. Tillsätt ev. ytterligare mjöl. När degen är smidig och fettet börjar krypa fram – då är degen färdig.
4. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek ca 30 minuter.
5. Gör fyllningen under tiden: mixa eller vispa riven mandelmassa med smör, socker, ströbröd, vatten och kanel.
6. Ta upp degen på bakbord, knåda och dela i två delar. Kavla ut varje del till en rektangel. Bred på kanelfyllningen.
7. Rulla ihop från långsidan till en lång rulle. Pensla kanten med lite vatten så fäster den bättre. Skär i 2-3 cm bitar. Lägg glest på bakplåtspappersklädda plåtar.
8. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, 20 – 30 minuter. Sätt ugnen på 250º.
9. Vispa samman ägg, salt och vatten. Pensla eller spraya de jästa bullarna med det. Strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen 7 – 8 minuter.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *