I december dricker vi bubbel!

Dryckesguiden30 november 2019 kl 05.50

Välkommen till Dryckesguiden. Här presenteras varje månad ett rött och/eller ett vitt, eller rosévin och ibland tillsammans med ett portvin, en sherry, en öl eller någon annan dryck. Det sker normalt den sista dagen i månaden innan. Vi väljer även viner från beställningssortimentet.
Dryckesguiden presenteras av Göran Borgenvik, vinkonsult på Lidingö. Om du vill komma i kontakt med skribenten för en vinprovning skriver du till goranborgenvik@gmail.com eller ringer 0733-31 53 38.

Bubbel för hela slanten i december både till Jul och Nyår, före Julbordet, efter Julbordet, innan Nyårsmiddagen, under Nyårsmiddagen och till tolvslaget.

Art.nr 73220 Piccini Prosecco, kostar 95:-.  Bubblet kommer från Italien, vinregionen Veneto. Prosecco har under de senaste åren blivit en storsäljare i Sverige. Fram till 2009 så hette druvan Prosecco men bytte därefter namn till Glera, som är en grön druva och används i mousserande italienska vinstilar som frizzante och spumante. Alkoholhalten är på 11 procent och sockerhalten 12 gram/liter. Den första jäsningen sker på ståltank och den andra sker på trycktank, charmat metoden. Därefter får vinet vila på jästfällningen under 2-3 månader. Proseccon har en härligt fruktig och frisk smak med inslag av päron, gula äpplen och så hittar vi aromatiska toner. En superhärlig Prosecco i superläcker flaska. Hittar du den inte på Lidingö så be personalen ta hem den från ett annat bolag!

Art.nr 92100 Contratto och kostar 199 kronor. Detta bubbel kommer från Italien. Contratto ägs av La Spinetta (Barolo- och Barbarescospecialister), Contratto är Italiens äldsta producent av mousserande vin som görs på den traditionella metoden med den andra jäsningen i flaskan. Vinet har fått vila 40 månader på sin jästfällning. Vitt och torrt med 80 procent Pinot Noir och 20 procent Chardonnay, alkoholhalten på 12,5 procent och en sockerhalt på 1,5 gram/liter. Vinet har en karaktär med härlig och frisk ton av citrus, gröna äpplen, mineraler och en fantastisk härlig mousse. Som de allra flesta välgjorda mousserande viner kan de lagras flera år, men det här är så gott så det är svårt att inte dricka det NU. 6 december släpps vinet på bolaget!

Art.nr 77262 Philippe de Nantheuil och kostar bara 195 kronor. Frankrike och Champagne är vi nu i och producenten är Nicolas Feuillette. Alkoholhalten är på 12 procent och sockerhalten på 6 gram/liter. Druvsammansättningen är 40 procent Pinot meunier, 35 procent Pinot noir och 25 procent Chardonnay. Dessa tre druvor är de tillåtna i distriktet Champagne. Den här Champagnen är utan årgång, en så kallad Non Vintage som är en blandning av olika årgångar. Champagne som inte är årgångsbetecknad måste ha legat minst 15 månader på sin jästfällning. Det här vinet har en fruktig smak med inslag av persika, ljust bröd, honung och örter. Funkar superbra till nyårshummern. Gott, gott att dricka nu men vill du lagra, gör det inte för länge. Vinet finns i god mängd på Lidingö.

Art.nr 7734 Cuperly till priset av 369 kronor. Även denna är en riktig Champagne med 43 procent Pinot meunier, Pinot noir 30 procent och Chardonnay 27 procent. Huset Cuperly grundades 1845 i byn Mourmelon-le-Petit och var från början en vin-och sprithandlare men i början av 1900 talet satte Robert Cuperly sina första vinstockar och på den vägen är det. Alkoholhalten är på 12 procent med en sockerhalt på 6 gram/liter, 1/3 av vinet har lagrats på ekfat. Tänker du servera oxfilé på nyårsafton så varför inte dricka Cuperly till, Pinot menunier bidrar till giftermålet med oxfilén. Vinet har en härlig doft av röda äpplen, nötter, apelsin och choklad, smaken är frisk, fyllig med inslag av röda äpplen och en härlig, lång och frisk eftersmak. Finns på Lidingöbolaget

Art.nr 7592 Nicolas Feuillatte till priset av 329 kronor. Sist men inte minst en årgångs Champagne från 2012, 100 procent Chardonnay och kallas då Blanc de Blanc med alkoholhalten 12 procent och 7 gram socker/liter. Vinet har en ljusgul färg, nyanserad doft med äppliga toner och balanserad smak med mineral. Champagnen har lagrats i ca 6 månader, njut det som aperitif innan nyårsmiddagen. Finns på Friggavägen.

Önskar alla läsare av Dryckesguiden en God Jul och ett Gott Nytt år!

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *