I äppelträdgården

I Äppelträdgården samlades ett trettiotal besökare för att uppleva söndagens friluftsgudstjäst vid Lidingö kyrka.
Kåserier4 juli 2020 kl 05.45

Fågelkvitter överröstar prästens försök att göra sig hörd i Äppelträdgårdens gröna famn. Det är söndag, det är semester och här finns en fantastisk möjlighet att möta ”Herren, sonen och den helige ande” presenterade av Anna Höglund, präst i Lidingö Församling.

”Din son var död, men han lever igen. Slakta gödkalven – vi måste hålla fest och vara glada!”

En sådan predikan i tider av pandemi gör församlingen hoppfull inför sommaren och med starka röster tar alla ton ”I denna ljuva sommartid” psalm 200 i psalmboken. Under äppelträdets tunga grenar har musikanterna tagit plats för att få en aning skugga. Programbladet är bra att ha som solfjäder, men ändå droppar svetten från min panna ner i psalmboken. Efter 30 minuter lättar molnens herravälde över himmelen och skyar med skugga ger efterlängtad svalka.

Prästen Anna Höglund höll i gudstjänsten med den äran!

Nu är det dags för ännu en vacker psalm 752 – ”Över berg och dal” och jag blickar upp mot kyrkan som står där tom i sin ensamhet. Visst är det vackert på vår kyrkogård. Jag brukar ta med mig något att mumsa på och slå mig ner på en bänk nära entrén mot sjön. Då och då tar jag en promenad och läser namnen på gravstenarna.

Ofta dyker det upp namn på någon man minns. Den här dagen får vi också tillkännagivanden av avlidna personer – ”60 år, 7 månader och 10 dagar” eller ”77 år, 5 månader och 22 dagar”. Så gamla blev de och jag försöker räkna ut hur gammal jag är, eller blir. Åren är inte så svårt – 90 år. Men sedan – mars, april, maj, juni och så juli som har 31 dagar. Ja, vem vet hur länge man står ut i hettan!

28 juni 2020 – 3:dje söndagen efter trefaldighet samlas kollekt som går till Act Svenska kyrkan. Kerstin Rosén höll i bössan.

Så tonar ”En sommarvisa” ut över Äppelträdgården, text Erik Lindorm och med det är det dags att lägga några slantar som kollekt i Kerstin Roséns bössa. Till min förvåning har många i publiken klingande penningar att stoppa i bössan – om inte finns chansen att ge kollekt via Swish, som den här dagen går till Act Svenska Kyrkan.

Som ett avslut på mötet i Äppelträdgården tar mitt svarta solparaply några rullande skutt ut över den gröna gräset. Lite skoj måste man ändå ha i tider som dessa.

Tack för en skön dag – i Äppelträdgården var det lätt att hålla avståndet mellan dig och mig. Men visst behöver vi gemenskap som tröst i tider av pandemi. Här och nu är Friluftsgudstjänsten till god hjälp.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *