Hur jämställt är egentligen Lidingö?

Debatt8 mars 2023 kl 04.034
Bara du som prenumererar får:
• Över 5000 artiklar i arkivet
• Alla reportage
• Alla tester (kräftor, semlor, restauranger)
• Bildrebusjakten 1 gång/månad
• Dryckesguiden 1 gång/månad
• Bopriser 1 gång/månad
• Nyhetsbrev 1 gång/månad
Du stödjer Lidingös lokala dagstidning med oberoende journalistik
Läs denna artikel gratis!
... och du får 5000 andra artiklar också!
Prenumerera från
29 kr/månad
Första månaden gratis!
Ingen bidningstid
Klicka här
Du stödjer Lidingös lokala dagstidning med oberoende journalistik
En månad i taget
29 kr/månad
Ingen bindningstid
Första månaden gratis!
Årsprenumeration
295 kr/år
(24:50/månad)
(Ord pris 345 kr/år)
Ingen bindningstid
Första månaden gratis!
En dag
49 kr/dag
Engångsbetalning (kort eller Swish)
Har du redan ett konto?
Suzanne Liljegren (L), gruppledare och ledamot av kommunstyrelsen
Erik Öberg (L), ledamot av kommunfullmäktige

Kommentarer

 1. Jag skulle gärna se en kvinna som kommunstyrelsens ordförande. Vi har haft det men total övervikt på män i ledande poster.

  Daniel Källenfors, vad säger du. Är du sugen på att kliva åt sidan och släppa fram fler kvinnor?

 2. Angående dom två punkterna kring föräldrarledighet & vab, är det inte bättre att själva bestämma vad dom tycker är bäst? Förstår inte riktigt hur detta kan vara ett problem. Kring lönen, det finns kanske 500 olika faktorer kring vad som bestämmer lön, vilka jobb väljer kvinnor gentemot män? Utblidningsnivå, erfarenhet & vilja att jobba mera och längre vilket är alla individuella egenskaper, när man bara skriver kvinnors lön gentemot mäns är lägre så tappar man all nyans i debatten och kommer inte med något konkret förslag öht.

 3. Intressanta synpunkter Adam! Kul att se att även män engagerar sig i debatten om jämställdhet. Vad tror du skulle behövas för att män skulle vara hemma mer med sjuka barn och ta ut en större del av föräldraledigheten?

  Vad tror du skulle göra att inkomstskillnaderna mellan män och kvinnor minskade? Vore intressant att höra dina tankar om detta!

 4. Jag håller mer Adam. Dessa siffror säger ingenting. För att vara tydlig är allt med våld oförsvarligt men resten är bara konstigt. Varför ska man få lönerna att vara samma? Om alla har samma jobb med samma utbildning och samma kompetens, självklart! Men många på ön tjänar mycket pengar och (ofta är det män) och det gör att deras partner får möjligheten att gå ner i tid eller helt sluta och vara hemma. Om det är något man vill ska väl inte stat eller kommun bry sig om det? Och att män ofta väljer jobb mer högre lön gör ju att de oftast har högst lön i ett förhållande och då är det ju ekonomiskt korrekt att han tar ut mindre vab.

  Att endast jobba mot att alla ska ha lika lön och endast se på kön och lön är ju ren kommunism då man i praktiken får en medborgarlön utan krav på prestation och är inget vi borde jobba för.

  En annan intressant statistik som saknas är hur många Lidingöbor jobbar på ön? För om vi endast ser på vad vi på ön tjänar och väldigt få jobbar på ön kan ju kommunen inte göra så mycket för att få upp lönerna för de som tjänar mindre.

  Känns som att alla siffror som är viktiga saknas i denna artikel. Liberalerna ska väl stå för frihet och att låta familjer välja själva är väl något som man borde kämpa för, inte att staten ska bestämma vad man ska jobba med eller ha för inkomst?

  Men om man istället ser på liknande jobb kan det vara intressant att se siffror hur lönerna skiljer sig åt. Eller om det är så att kvinnor med samma kompetens har svårt att få samma jobb som män enbart pga att de är kvinnor så ska det självklart uppmärksammas och motverkas men vi kan ju inte bara se på siffror och säga att vi ska motverka inkomstskillnader när det kan vara frivilliga skillnader.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *