Hundhagefrågan förhoppningsvis snart mot en lösning

Anders Paulsen pekar ut den tänkta hundhagen vid Fågelöuddeängen.
Debatt9 juni 2023 kl 03.1016
Bara du som prenumererar får:
• Över 5000 artiklar i arkivet
• Alla reportage
• Alla tester (kräftor, semlor, restauranger)
• Bildrebusjakten 1 gång/månad
• Dryckesguiden 1 gång/månad
• Bopriser 1 gång/månad
• Nyhetsbrev 1 gång/månad
Du stödjer Lidingös lokala dagstidning med oberoende journalistik
Läs denna artikel gratis!
... och du får 5000 andra artiklar också!
Prenumerera från
29 kr/månad
Första månaden gratis!
Ingen bidningstid
Klicka här
Du stödjer Lidingös lokala dagstidning med oberoende journalistik
En månad i taget
29 kr/månad
Ingen bindningstid
Första månaden gratis!
Årsprenumeration
295 kr/år
(24:50/månad)
(Ord pris 345 kr/år)
Ingen bindningstid
Första månaden gratis!
En dag
49 kr/dag
Engångsbetalning (kort eller Swish)
Har du redan ett konto?
Anders Paulsen (LP) kommunalråd och ordförande tekniska nämnden
Pål M Jebsen (M) vice ordförande tekniska nämnden

Kommentarer

 1. Ingår inte den marken i Elfviks gårds arrende? Den används av ryttare från ridskolan o andra. Hudrastgård o hästar går inte ihop. Kan orsaka mycket allvarliga olyckor där ryttare är offer o hundägare juridiskt skadeståndsskyldig. Ingen bra placering.

 2. Hej

  Jag delar inte riktigt den problembeskrivning som finns angiven ovan. Har inte uppfattat att det finns ett stort missnöje bland villaägarna kring Furutorp. Ett högljutt missnöje, absolut, men inte på något vis samstämmigt för alla boende. Att en kommun agerar så förhastat i en sådan situation för att vara till lags är inte seriöst. Den föreslagna marken verkar dessutom ha flera problem, vad jag förstår är den såväl använd av ryttare som fungerar som viltpassage.

 3. Jag hoppas att det blir en hundrastgård vid fågelöudde, vi som varit i Furutorp har blivit fotograferade, filmade samt verbalt och fysiskt påhoppade av vissa boende i området, många boende är enormt trevliga och tillmötesgående, men långt ifrån alla, det har varit fruktansvärt jobbigt att vara där med den problematiken som beskrivs här.
  Det finns även vittnen till dessa fysiska och verbala påhopp.

 4. Ingen förändring stämmer inte.
  De fanns innan flera parkerings platser där men de har tagits bort. Har svårt förstå vad de upplever som ett stort problem. Har varit där många ggr men aldrig sett någon störande.

 5. Kan man få se motsvarande siffror för antalet hästar? Vart jag än cyklar så nog 17on hittar jag hästar stående lite här å där…. väldigt många hästhagar…. på väldigt många platser….

   1. Det vet jag, att hästägare gör för det mesta – men vad är det som hindrar hundägare från att göra samma sak, gå ihop och hyra marken?

    Men varken du eller någon annan verkar vilja svara på motsvarande siffror för hästar.

    Notering: För den som är pälsallergiker så spelar det ingen som helst roll om det är hund eller häst, eller ja häst är faktiskt värre för den som är allergiker. Men det brukar varken hund- eller hästägare ens fundera på. Någon hundägare tyckte att jag skulle skaffa hund för motionens skull… Han tänkte inte på att pälsdjursallergi och hundpäls inte går att kombinera…………………………..

 6. Lite information: Den aktuella marken är redan utarrenderad genom ett jordbruksarrende till Elfviks gård. Avtalet mellan arrendatorn och staden är ganska färskt, och Jordabalken väldigt stark. Så det skulle se väldigt märkligt ut om staden redan nu försöker ändra i det ingångna avtalet.
  Dessutom har hästägarna på Elfvik sedan tidigare rätt att nyttja marken för träning.
  Marken är också känd som en av öns reproduktionsplatser för klövvilt.
  Det finns bättre platser på ön för en hundrastgård!

 7. Att skapa en hundhage vid Fågelöudde är ett mycket dåligt förslag!
  1. Varför ska staden stå för yta för privata företag som bedriver hunddagis? Då ska väl de hunddagis som avänder hundhagen betala för det om de inte har egen mark att vara på.
  2. Hundhagen skulle inte kunna används då det är blött i marken då platsen är mycket sank. Det skulle bli en enda stor lervälling om många går med hundar runt runt. Det är torrare mark vid Furutorp och där ser det ändå väldigt lerigt ut höst-vinter-vår.
  3. Platsen behövs för extra parkering till Fågelöuddebadet sommartid. Elfviks arrendatorer har lånat ut/hyrt ut marken så att alla bilar ska få plats och inte hindra buss och utryckningsfordon.
  4. Mycket vilt finns i området och det finns risk att både rådjur och hjortar hoppar in i hagen om man inte bygger 2 m högt stängsel.
  5. Staden borde kolla upp varifrån de hundägare som inte bor på Lidingö kommer. Sedan utöva påtryckningar på dessa kommuner att skapa egna hundhagar.
  6. Fågelöuddeparkeringen utgör knutpunkt för flera ridvägar. Man måste passera där för att komma vidare på ridvägarna. Det är tillräckligt besvärligt att rida förbi där i trafikkaoset på sommaren. Ska det bli trafikkaos året runt så påverkar det många ryttare samt ridskolan.
  7. Det går en ridväg längs hela Fågelöuddeängen och det kan hända olyckor om någon rider där och det kommer hundar i full fart och skäller i hundhagen.

  Nej, behåll hundhagen i Furutorp! Se till att de som använder den parkerar på parkeringen på andra sidan vägen (den är oftast ledig o alla hundägare parkerar istället längs vägen vid grinden till hundhagen) och kanske utöka den parkeringen. Påverka t ex Stockholms stad att skapa hundhagar om det är från Sthlm som de kommer ut till Furutorp. Ta (bra) betalt av privata hunddagis som utnyttjar hundhagen!

  1. Familjedaghemsmammorna betalar inte för att barngrupperna besöker stadens lekplatser så varför ska hunddagisen betala? I båda fallen är det fråga om allmän plats.

   1. Det har du rätt i. Men jag menar att hunddagis kan hyra yta precis som hästägare kan göra. De behöver därmed inte använda hagen vid Furutorp. Där har antalet besökare kraftigt ökat på senare tid och därmed också klagomål från boende.

 8. Föreslår en hundrastgård omedelbart öster om ställverket mitt emot Stiller studios och ut till vägen som leder ner till Bohusgården. Lokaliseringen skulle då vara under kraftledningen (precis som vid Högberga station). Lämpligen kan hundrastgården ha samma bredd som ställverkets yta. Enklast är att googla på ”Lidingö” och ”satelitbild” och sedan zooma in området som ligger i närheten av bilprovningen.

 9. Måste det vara en jättestor hundhage? Kan det inte finnas flera små runt om på ön, så att folk slipper åka bil? Mindre bilåkande leder till färre p-platser, som kan bli hunddagis.

 10. Miljöpartiet är emot att flytta Furutorps hundrastgård. Fågelöudde är dessutom ett sämre alternativ av flera skäl. Det ligger djupare in i naturen och det som ska bli naturreservat. Hjortar, rådjur och hästar är vana att gå där ostört. En hundrastgård är helt enkelt olämpligt. Dessutom saknas bussförbindelser större delen av året och på sommaren är det överfullt på parkeringsplatsen.

  Vi menar att det är bättre att rusta Furutorp med bättre faciliteter runt omkring och skapa en buffetzon mot villaområdet.

  Patrik Sandström, gruppledare Miljöpartiet

 11. Stor öppen yta finns i Torsvik vid utfarten till Stockholm. Det behövs en plats för rastning av hundar, som nu springer fritt i Torsviksparken bland barnen.
  Hundägare respekterar ej heller Bostadsrättsföreningen Torsviggens tomt, utan rastar sina hundar där (ofta okopplade då risk för bilar inte finns)

  Med hopp om att slippa bli slickad i ansiktet i fortsättningen..

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *