Den 9 mars i år startade tävlingen om vem som skall bygga bostäderna. Då hade Coronarestriktioner för möten och personliga kontakter redan införts i hela Sverige. Det första officiella mötet med tävlingsdeltagare gjordes därför digitalt över nätet. Då och där beskrev stadens representanter vad man väntade sig av tävlingen. Det beskrivs i ett kvalitetsprogram som Kommunstyrelsen några dagar innan hade tagit beslut om.
Digitala möten är inte de bästa villkoren för kreativitet och skapande. Entreprenörer, arkitekter och ett omfattande team av konsulter och experter måste arbeta hemifrån med digitala verktyg. Under hösten 2020 gjorde utvärderingen och det sker förstås också under strikta restriktioner av stadens tjänstemän, i pandemins skugga, under politisk styrning. Detaljplanen skall göras med vinnaren och Lidingöbor får ha åsikt om innehållet först till hösten 2021. Detaljplanen skall antas av Kommunfullmäktige lagom inför valåret 2022.
I januari 2021 skall Kommunstyrelsen avgöra tävlingen, vilket också sker under pandemins begränsningar av god och öppen kommunikation. Med det beslutet bestäms att Högsätrahuset skall rivas, att 35 radhus skall uppföras på sjukhustomten och att detaljplanearbetet kan påbörjas. Resultatet får medborgarna yttra sig över i samrådet över en färdig detaljplan. Lidingöborna får kommentera en i realiteten redan fastlagt plan och utförande. Det är inte en rimlig demokratisk ordning .
De 35 radhusen är ett främmande element i den nya planen, ett nytt och udda inslag i Högsätra. Idén att riva Högsätrahuset för att bygga nytt som är minder än hälften av den 23.000m2 stora byggnaden är ett uppenbart slöseri med stadens markvärden, det vi kallade kapitalförstöring. Det finns heller inget redovisat bärande motiv.
Vi menar att frågan om hur sjukhustomten skall bebyggas måste diskuteras innan detaljplanearbetet går vidare. Eftersom den delen av projektet skall byggas först 2024 eller 2025 föreslår Lidingö Vänner att staden tar en paus, värderar erfarenheterna av tävlingen och ger utrymme att pröva alternativ.
Anders Ulfvarson
Karl Alexanderson
Helena Bargholtz
Bengt G Nilsson
Jan-Erik Nowacki
Jan Weissenrieder
Blir det inga hyreshus ❓
Vi moderater har gått till val på en försiktigare byggpolitik som har stöd av en majoriteten i fullmäktige.
Det nya förslaget till en småskalig och vacker utveckling av sjukhusområdet ligger helt i linje med vad vi har fått mandat på från Lidingös väljare i förra valet.
Vi kommer aldrig att fastna i fällan som de sk Lidingövännerna föreslår att vara beroende av att sälja byggrätter för att finansiera stadens löpande verksamhet. Vi tror mer på att staden koncentrera sig på kärnverksamheter och öka effektiviteten i den kommunala verksamheten. På så sätt kan vi fortsätta att förbättra kommunal service samtidigt som vi fortsätter att sänka skatten utan att bygga sönder Vår unika ö. Vi tänker inte göra som andra kranskommuner. Vi vill att det skall märkas att man kommer någon annanstans när man åker över bron till Lidingö.
Trevligt att Lidingö som villastad får utvecklas med radhus.
God fortsättning på året!
Hasse
Låter som en utmärkt ide med radhus! Blir piffigare och mer värme som kommer utstrålas – trygghet!
Det är hyresrätter, som man har råd att bo i, vi behöver.