Hjärna musik!

Söndag på Cleopatra – en gång i månaden intar Hot Jazz Group den lilla scenen i Skärsätra Centrum. Björn Holmsten är ledaren för bandet och överraskar stammisarna med gästspelande stjärnor i musikens värld.
Kåserier14 maj 2022 kl 03.18


Hälsans Ö – Lidingö! Så är det och kommer så att vara även i framtiden! Kanske låter det lite uppkäftigt men i mångt och mycket stämmer det ganska så bra med verkligheten. Som nu när hälsoprojektet ”Träna din hjärna” presenterades i Stadshusets entréhall och hoppet om en coronafri framtid blommade i kapp med buskar och träd i parken. Det kom en stor publik, Intresserade äldre som ville höra vilka åtgärder staden Lidingö tänker satsa på- med andra ord: hur kan man bromsa och förebygga demens?

Dagens föreläsare var Miia Kivipelto, läkare och professor i klinisk geriatrik vid Karolinska Institutet. Timmarna gick med olika talare och spännande frågeställningar – ur det hela klev ”fem fingrar” fram som ett rättesnöre.

Från vänster; Miia Kivipelto, Elin Larsson,  Charlotta Thunborg och Birgitta Sköld.



FINGER- studien ger konkreta råd, tips och inspiration med åtgärder på fem olika områden samtidigt. De olika delarna kallas för ”fingrar”. I boken ”Hjärnhälsa” har Miia Kivipelto samlat allt matnyttigt från tidigare studier.

De fem fingrarna är:

1.Hälsosam, mångsidig kost. 2. Fysisk aktivitet. 3. Hjärngymnastik, kognitiv träning. 4. Sociala aktiviteter och avkoppling. 5. Kontroll av blodtryck, fetma, kolesterol, blodsocker.

Visst har vi hört det förr! Men ändå kanske inte förstått hur viktiga de ”fem fingrarna ”är! Men ändå – det fattas ett finger. Ett viktigt finger, kanske pekfingret på höge hand.

MUSIK! Den bästa medicinen för många, många människor i hela världen!

Min favoritplats är på första parkett – den här söndagen delade jag bord med Olov Rahlén,
en danslysten kille med charm – vilken härlig kväll det blev. Fast utan dans…


Här dyker en bit släkthistoria upp i mitt minne! Det var så att min farfar Fredrik Ljungström blev änkeman 1907 då hans hustru Elisabet dog i barnsäng sex dagar efter att hon fött sitt femte barn. Djupt deprimerad tappade Fredrik livslusten och vännerna i tekniker- och seglarkretsar såg med oro hur Fredrik isolerade sig mer och mer från familjelivet. Något måste göras! Men vad?

Vissa tider utökades familjen av kvinnliga släktingar som hjälpte till med barnen. Nu var det så att Fredrik var mycket musikalisk – ett av hans rättesnören var ”Det måste ske med musik” något som gav vännerna idén att kontakta Musikaliska Akademien för att där få hjälp. Så kom Signe in i historien! En ung, charmig pianist som tröstade farfar Fredrik med underbara toner från den stora nyinköpta flygeln i musikrummet i Brevik på Lidingö. Vissa tider kunde familjen utökas med gäster så att hushållet kunde räkna in 16 – 17 personer.

Så återvände livet till farfar Fredrik som fattade stor kärlek till pianisten Signe. Det blev bröllop och det blev ytterligare fem barn! Fredriks fem äldsta barn fick aldrig uppleva äkta moderskärlek, men, berättar min pappa Erik i boken ”Fredrik Ljungström – uppfinnare och inspiratör 1875 – 1964” flera av oss förstfödda hade ”Gudmödrar” som med psykologisk blick kunde ge god hjälp med styvmorsproblemen. Musiken blev med tiden viktig som sammanhållande intresse för alla i familjen, och som farfar så klokt myntade ”Det måste ske med musik”. Ett annat av hans rättesnören var ” Lite dårskap måste vi ha ibland”.

Som äldsta barnbarnet till Fredrik Ljungström kan jag bara hålla med i både det en och det andra. Min musik heter Jazz – jag vet inte om farfar hade gillat Lidingö Jazzklubbs torsdagsjazz på Föreningsgården eller Absolut Jazz på söndagar då och då. Jag är nästan säker på att han tagit fram sin fiol och dragit några låter tillsammans med Gunnar Lidbergs Hot Quartet. Det gäller att hålla utkik efter godbitarna så man inte missar den glädje och lust som jazzen förmedlar.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *