Hersbys elever gör skillnad med insamling

Hersbys elever samlade in många mjukisdjur och filtar till barnen i Moria.
Lidingö8 december 2020 kl 05.191

9 000 kronor och 37 flyttlådor med filtar, gosedjur, kläder och leksaker lyckades eleverna på Hersby gymnasium samla ihop till förmån för de 4 000 barnen i det grekiska flyktinglägret Moria som i höstas brann ner. Eleverna har samarbetat med UNHCR och Team Sweden Volonteers och det insamlade är nu på väg till de behövande i Grekland.

När nyheten om det nerbrunna flyktinglägret i Grekland nådde eleverna i värdegrundsgruppen på Hersby gymnasium, bestämde de sig för att dra igång en insamling till förmån för de drabbade barnen som var i akut behov av hjälp. Och då särskilt de 407 ensamkommande barnen.

– Vi valde att skapa det här biståndsprojektet för att hjälpa barnen i Moria så gott vi kan och för att ge dem ett litet hopp om framtiden efter den dramatiska händelsen. Vi ville påminna dem om att de inte är ensamma eller bortglömda, säger Tala Abdol Rahman elev på Hersby gymnasium.

Värdegrundsgruppen var ansvarig för insamlingen, men allt möjliggjordes av ett samarbete mellan skolans alla föreningar och kommittéer, där elever och personal gemensamt samlat in det som behövs allra mest i flyktinglägret. Framför allt finns ett stort behov av filtar för att få upp barnen från marken när de sover, leksaker, gosedjur och kläder.

– Vi hade skyltar uppe på skolan för att uppmärksamma insamlingen och skickade även ut meddelanden i Vklass. Föreningarna och kommittéerna hjälpte också till att sprida information om projektet på sina hemsidor och i sociala medier. På dagarna hade vi även bemanning nere i skolans caféteria, Kaffi, så att alla som ville enkelt kunde lämna in saker och swisha pengar, säger Tala Abdol Rahman.

För att synliggöra projektet ännu mer, skapade Tala en mindre insamling i Sticklinge där hon bor. Med hjälp av en facebookgrupp för Sticklingeborna fick fler upp ögonen för Hersbys arbete och ville skänka både pengar och saker. Något som bidrog till att ytterligare förstärka projektet, menar Tala.

En sak som eleverna efterfrågade när projektet startat var att få bidra med mer än bara saker och pengar. Ur den önskan föddes idén om att den som ville, kunde skriva ett meddelande till barnen och sedan låta lappen följa med i lådorna. Meddelandena blev många och fina och en viktig del i projektet. Men vad skriver man egentligen till någon som just har förlorat allt, och kanske även sin familj?

– Många ville delta med sina känslor och försöka skänka tröstande och uppmuntrande ord till barnen. Meddelandena innehöll budskap som: ”I am thinking of you”, ”Please take care”, ”You are not alone” och ”Love from Sweden”, berättar Tala.

– Att få delta i det här insamlingsprojektet har betytt väldigt mycket för oss. Vi har fått känna medkänsla med de 4 000 barnen från Moria och har påmints om hur bra vi har det med tak över våra huvuden och en familj omkring oss. Sen har det varit glädjande att se gemenskapen i skolan och den vilja alla har att ge något till barnen i flyktinglägret.

– Vi har lärt oss att vara tacksamma över det vi har och att faktiskt börja bry oss om vad som händer utanför vår dörr och runt om i världen, säger Tala.

Kommentarer

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *