
Hersby gymnasium har i år tilldelats artikel 2 i FN:s allmänna deklaration om de mänskliga rättigheterna, Rätten att inte diskrimineras i Raoul Wallenberg Academys skolprogram Kuben.
Hela läsåret har elever och personal arbetat tillsammans kring detta tema. Denna vecka, vecka 19, är det Hersbys egna MR-vecka för mänskliga rättigheter och mot diskriminering. Skolan förvandlas till en utställningslokal för att visa upp allt som har skapats under detta läsår.
På måndagen anordnades Hersbys första Pridedag med panelsamtal kring HBTQ-frågor På tisdagen möter journalisten och författaren Martin Schibbye elever i IM, åk 2 och åk 3 och pratar om yttrandefrihet, frihet och ofrihet, och berättar om sin tid i fångenskap i Etiopien under en reportageresa 2011. På onsdagen kommer Nema Problema och pratar om integration i sin verksamhet i en fartfylld föreläsning.
På torsdagen invigdes kuben som ingår i Raoul Wallenberg Academys program “Kuben - Varje människa kan göra skillnad”. Det blev konsert med elevernas egna sånger för mänskliga rättigheter, tal från elever och utbildningsnämndens ordförande Amélie Tarschys Ingre samt aktiviteter på skolgården.
Lidingö Stad har varit med i Kubprogrammet sedan 2014 och kuben har framförallt stått på Hersby gymnasium, men även Torsviks skola, Käppala skola och Lidingö Särskola.
Om kubprogrammet
”Kubprogrammet - Varje människa kan göra skillnad” består av 30 stora svarta kuber i stål där varje kub representerar en av de 30 mänskliga rättigheterna.
Tillsammans med kuberna kommer ett pedagogiskt material som ska inspirera ungdomarna att på ett kreativt sätt tolka den mänskliga rättighet de fått ansvar för, och därefter inreda kuben med sina alster.
Kuberna delas ut till skolor runt om i Sverige men även till skolor i Belgrad, Budapest, Madrid, New York och Paris. Detta sker i samarbete med Svenska institutet. Läs mer här.
Kuberna står under våren på respektive skola. I samband med Raoul Wallenbergs dag förflyttas alla kuber till Kungsträdgården i Stockholm och ställs ut för allmänheten 29 till 31 augusti.
En kub är cirka 3x3x3 meter och i stål. Den väger 500 kg.

Felicia sjöng John Lennons "Imagine" med stor känsla.

Ermir och Nora talade växelvis om egna tankar kring vad eleverna gjort det här året med tema mänskliga rättigheter. "Skapat konst, skapat musik, skrivit texter, bombat Kuben med kärleksbudskap mot diskriminering, lyssnat på fängslande föreläsningar, skrivit brev till fångar, rest till platser runtom i världen och uppmärksammat MR, varit med om en Pridedag, ordnat en mängd aktiviteter för att skapa en bättre skola". De avslutade med orden: "Vi formar framtiden!"

Amélie Tarschys Ingre framhöll i sitt tal att "de mänskliga rättigheterna får aldrig tas för givna. De måste vinnas av varje generation. På Lidingö har vi ett viktigt arv att förvalta. Det var här, i Kappsta, som Raoul Wallenberg föddes och det är till hans minne Raoul Wallenberg Academy startades. För att rusta unga att agera med civilkurage och mod. För att skapa ett medmänskligt samhälle, fritt från främlingsfientlighet och rasism."

Alexandra (längst till vänster) och Sofie (längst till höger) sjöng medryckande sin egenskrivna låt "Freedom".
Refräng: "Move on and give them freedom / Let’s take down every wall / We bring them joy / Educate them and navigate them / Give them a place to stay instead of pushing them away".

Hersby gymnasiums rektor Amanda Hurst berättade om skolans engagemang och om dagens innehåll samt inbjöd...

...Amélie Tarschys Ingre att inviga evenemanget genom att klippa det blågula bandet. Vilket Amélie med van hand gjorde.

Slutligen gick alla elever till fotbollsplanen för att forma Hersbys logga "Rätten att inte diskrimineras", som också fotograferades med drönare från luften.

Inne i Kuben presenterades Affischer mot diskriminering (se text på senare bild).

Eleverna har skrivit positiva tankar om framtiden på röda och gröna lappar. Dessa sparas i vasen till vänster i bild. De har också skrivit gula "skämslappar", tankar om sådant de gjort eller varit med om och skäms för. Dessa lappar ska brännas.

Kubens baksida representerar en utställning.
Övrig text: Andreas Lindberg