Helena – en förebild i LSK Handboll

Sport22 januari 2022 kl 04.04

Vi ser idag att många ungdomar lämnar idrotten redan i början av tonåren. Det finns ett stort jobb att göra för att få fler att fortsätta in i vuxen ålder. För LSK Handboll är ambitionen att ”så många som möjligt ska vara med så länge som möjligt”. Helena Stenqvist i LSK handbolls damlag är med sina 38 år en förebild i det avseendet.

När började du spela handboll?
– Jag var 7-8 år.

Varför valde du handboll?
– Då både pappa och bror var aktiva inom handbollen så blev valet rätt lätt och naturligt. Trots att tjejerna i min klass främst höll på med fotboll och basket. Men glad för det, i och med handbollen fick jag många nya vänner på ön, kompiskretsen vidgades från enbart klassen.

Höll du på med andra idrotter?
– Nej, inga andra idrotter, fokus lades tidigt på handbollen.

Har du alltid spelat i LSK?
–Nästan, det är min moderklubb. Några år med plugg och handboll på annan ort samt två säsonger i Rosersberg men annars har jag varit LSK trogen.

Hur ser handbollsintresset ut i familjen?
– Det är stort, familjen har alltid supportat och handbollen har diskuterats flitigt hemma. Det är kul att se pappa sitta bredvid hans tidigare tränare på läktaren och supporta mig nuförtiden.

Vad betyder LSK som klubb för dig?
– Väldigt mycket, Gångsätrahallen är som ett andra hem och klubben kommer alltid ha en speciell plats i hjärtat. Många av mina bästa vänner är tack vare LSK och handbollen.

Vad gör du när du inte tränar och spelar handboll?
–Det klassiska – jobbar, träffar vänner och familj. Jobbet består av att jag ansvarar för PR, kommunikation och samarbeten för bilmärkena Land Rover och Jaguar. Annars blir det mycket annat sportande: åker skidor i Åre så fort tillfälle ges, jag och Elin Lamby (i damlaget) spelar padel varje vecka, sedan blir det båt, tennis och beachvolleyboll under sommaren.

Vem tycker du är bäst i svenska dam- respektive herrlandslaget?
– Bella Gulldén har alltid inspirerat med sitt spelsinne. Nu har hon ju tackat nej till fortsatt spel i landslaget, men har ju egentligen en given plats där. Anna Lagerquists uppoffrande och perfekt tajmade försvarsspel är alltid imponerande att se. Norska landslaget med Nora Mörk och Stine Bredal Oftedal i spetsen är även underhållning och inspiration på hög nivå.

– I herrlandslaget gillar jag Andreas Palicka för sina känsloyttringar, Hampus Wanne för säkerheten och Jonathan Carlsbogård för allsidigheten.

Ni fick i våras en friplats i Division 1 Norra. Hur tycker du att det går?
– Vi förtjänande verkligen den platsen när kvalet snopet ställdes in i och med corona. Laget denna säsong innebar en ny konstellation, några hemvändare, en del nyförvärv utifrån samt ett gäng yngre förmågor som flyttades upp från egna led, det är naturligt att det tar sin tid att spela ihop sig och finna sina roller. Jag tycker vi gör framsteg hela tiden, och hoppas nu att bitarna börjar falla mer på plats. Senaste vinsten mot Årsta var väldigt efterlängtad, nu hoppas jag att vi kan fortsätta leverera och ta fler poäng. Målsättningen är att hålla oss kvar, vilket jag anser är ett rimligt mål, då det är stor skillnad på division 1 och 2.

Varför tror du att så många slutar med sin idrott i ung ålder?
– Tyvärr är vi inte ensamma om det i handbollen, detta känns nog igen i alla klubbar och idrotter. Tyvärr måste jag säga, önskar man att fler fortsatte längre. Många unga kanske känner att sporten blir för seriös, eller att det är svårt att hinna med och kombinera med skolan, hinna träffa vänner och andra intressen etc. Men med erfarenhet kan jag säga att det går att få ihop allt, gäller bara att planera sin tid. Av det jag sett genom åren kan jag tycka att idrottare faktiskt lyckas bättre i många avseenden, de lär sig planera och effektivisera, allt för att kunna få ihop livet med alla måsten och intressen. Och har man tagit en paus från sporten av någon anledning, så kan man ju också börja igen, bara att man väljer vilken nivå och hur mycket tid man vill lägga på sitt idrottande.

Vad vill du säga till de barn och föräldrar som funderar på att prova på handboll?
– Bästa sporten, och absolut ska ni testa! Handboll är verkligen en rolig och underhållande sport – tuff men schysst och fartfylld. Finns inget roligare än lagidrott, du får vänner för livet och skapar en härlig och speciell gemenskap med allt man går igenom och lär sig tillsammans. Att det dessutom innebär läktare inomhus för föräldrarna istället för att stå utomhus i snålblåst gör kanske valet lite enklare. Tillgången till hallar med Gångsätrahallen och nya LSK-hallen innebär dessutom bra träningstider och en härlig klubbkänsla. Testa, ni kommer inte ångra er!

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *