Härliga affischer på Millesgården

Konstnär Henri de Toulouse-Lautrec och tre affischer för teaterdivan Aristide Bruant.
Kultur13 juni 2020 kl 07.07

I dag öppnas Millesgårdens utställning "Toulouse-Lautrec & vännerna i Montmartre", med unika litografiska arbeten av Henri de Toulouse-Lautrecs och 23 andra konstnärer. Det är reklamaffischer skapade under den tid som kallas Belle Époque, alltså under åren från 1871 till 1914, och man kan på utställningen se ursprunget till den moderna tidens reklambilder.

Konstnär Fernand Fernel: Amandines de Provence. Färglitografi, utan årtal.

I vuxen ålder flyttade Henri de Toulouse-Lautrec (1864-1901) till Paris och Montmartre och började skildra det spännande storstadslivet med kapplöpningsbanor, cirkustält, teatrar, operahus, danspalats, kabaréer och bordeller. Han tillbringade mycket tid på dessa etablissemang och tecknade där av både artisterna och åskådarna. Hans teckningar visar mycket av tidsandan i Paris kring det förra sekelskiftet.

De två konstnärerna Jules Chéret och Pierre Bonnard  hade redan före Toulouse-Lautrec börjat arbeta med affischer och reklam för olika evenemang. I slutet av 1880-talet började Toulouse-Lautrec experimentera med litografiska tryck. Resultatet blev stora affischer i läckra färger med teatral belysning och starka konturer, vilket revolutionerade genren. Under knappt tio år, till sin död 1901, producerade han 368 tryck och litografiska affischer, som han såg som lika viktiga som sina målningar och teckningar.

Konstnärerna Alfons Mucha och Théophile-Alexandre Steinlen fortsatte de litografiska experimenten och skapade riktiga mästerverk som lyfte både litografier och affischer, som tidigare ansågs vara massmedia, till att bli en konstnärlig genre i sig.

Många av de affischer som visas är just reklamaffischer för olika produkter, som kakor och sötsaker men också för cyklar. En del av affischerna trycktes enbart med svart färg och färglades sedan, som hemarbete, av många kvinnor och barn. Det är helt fantastiskt att i stort sett alla verken som visas ser helt oförstörda ut, trots att de gjordes för över 100 år sedan, på papper som inte hade alltför bra kvalitet.

Det finns endast två museer i Europa som har en fullständig samling av Toulouse-Lautrecs reklamaffischer. Millesgården har nu fått möjlighet att visa denna samling plus ytterligare 78 verk av 23 konstnärer.

Utställningen pågår under sommaren, till den 20 september. För den som vill se lite fart och flärd om än bara på affischer, blir ett besök en utmärkt en härlig stund. Och sedan är det dags för ett besök i skulpturparken.
Millesgården har öppet tisdag till söndag mellan klockan 11.00 och 17.00.

Text och foto: Jan Sjöberg
jan@lidingosidan.se
Alla artiklar av Jan

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *