Högsätra sjukhus ska rivas. Byggherrar ska tävla om att bygga bostäder och ett Hälsans hus på platsen. Lidingö Vänner undersöker hur planerna för Lidingö hänger ihop med utvecklingen av sjukvården i regionen.
Lidingö är en alltför liten kommun för en fullständig närakut som planeras för upptagningsområden på 200 000 invånare. Haga närakut i Astrid Lindgrens Barnsjukhus vid Karolinska Sjukhuset och närakuten vid Danderyds Sjukhus är våra närmaste närakutmottagningar. För Lidingöbor är all vård på ön stängd efter kontorstid. Jourmottagningen efter kl 18.00 och på helger är i Täby Centrum. Det är exceptionellt långt avstånd till läkarjourmottagning i jämförelse med övriga Stockholmsområden.
Lidingö med snart 50 000 invånare motsvarar en fjärdedel av upptagningsområdet för en fullständig närakut, men befolkningsunderlaget på ön borde motivera en mer utbyggd närservice än vi har idag. Det kan åstadkommas i Högsätra med de goda förutsättningar som finns där. Det är ett stort värde att samla flera kompetenser i samma hus. Det är smidigt för patienterna som många gånger är gamla och har svårt att förflytta sig men även för personal och vårdgivare som kan utvecklas och se synergieffekter. Husläkare, allmän- och specialistkompetenser, röntgen med både CT, MR och ultraljud och laboratorium är rimligt i en nybyggd, välutrustad vårdcentral. Hälsans Hus planeras för 9 000 m2 enligt planerna hittills. Men i makranvisningstävlingen den 9 mars är ytan 5 500 m2. Oklart varför.
Koppling till korttidsboende i anslutande byggnad skulle också kunna ordnas. Regionens strategi för 2019–2025 anger ”att det kommer att behövas ett spektrum från de mest utvecklade vårdcentralerna till enkla kontaktpunkter”. Lidingö borde med andra ord ”vara underlag för en mer utvecklad vårdcentral.”
Detta är också vår vision. Lidingö Vänner fortsätter sitt engagemang i denna viktiga fråga.
I ett kommande inlägg ger vi därför vårt förslag till innehållet i Hälsans hus.
Anders Ulfvarson
Karl Alexanderson
Helena Bargholtz