Håll modet uppe – det är vår!

Härligt svalkande drinkar till dagens pizza på 450 Gradi – Blendi Plasa är balansmästare på plats.
Kåserier25 april 2020 kl 06.48

Vi lever i förändringarnas tid, allt och alla måste synas in i minsta detalj. Det går inte att köra på i gamla spår, vi måste tänka nytt, tänka om – hitta på nya lösningar för att överleva coronan. Det är som min dotter Lena uttryckte saken – tur att coronan kom nu när våren närmar sig med vitsippor och krokus som gör oss glada och kreativa. Om coronan slagit till i november hade det varit svårare att hålla avståndet till sin nästa i karantän.

Ja, utan tvekan är det nu mycket enklare att utomhus hålla distansen och flytta caféstolen en meter bort från kamraten vid bordet. För min egen del uppstår då ett besvär. Jag hör inte så bra och mycket av samtalet går förlorat, men det kan inte hjälpas. Man får gissa sig till vad som sades och se glad ut. Eller också får man finna sig i att sitta ensam. Man behöver inte ha trist för det!

Ett säkert ställe är Glassbaren vid Dalénums brygga i Larsberg. Här tog Jan och Sara Melander chansen att öppna sitt café redan i början av april, och se – det lönade sig! Här är en trevlig cirkulationsplats där buss 238 svänger runt och lämnar av passagerare som ska vidare ut över sjön - det finns flera olika destinationer att välja på. Ute eller inne - på trätrallen som leder in till kiosken står målat med stora bokstäver ”KÖ – vi håller avstånd”. Här lyder alla budskapet och kön kan bli luftigt lång av unga som äldre glassälskare.

Kunderna på Glassbaren lyder regeln – håll avståndet.

Utsikten är härlig med båtar som kommer och går, cyklister och hundägare av alla de slag gör att betraktaren inte har en trist minut. Min senaste upplevelse var sjösättning av en motorbåt som hämtats av LarmAb Transport i Karlshamn utanför Göteborg och för att sedan sjösättas här med hjälp av en enorm lyftkran – hela proceduren var så spännande att jag fick knotter på armarna. De två hjältarna, Örjan och Björne som höll i spakarna förtjänade publikens applåder!

Nu är det dags att sätta båten i sjön. Här vid Larsbergs brygga.

Ja, tänk vilka duktiga människor det finns – djärva och kloka på en gång. Ännu en av den sorten finns inte långt bort längs kajen vid Dalénum. Just nu har Patrik Gadelius det rätt stökigt och måste fatta många beslut. ”Coffe and Cava” är nu hans skötebarn som bjuder sina gäster på en blandning av bar och café. Här ska bli ett större kök än tidigare då maten lagades i ett centralkök. Nu blir det mer personligt – alla ska hitta någonting. Det ska inte vara för komplicerat – lite av ”social dining”, öppet från onsdag till söndag mellan 11.30- 23. (Köket stänger klockan 21).

Patrik Gadelius med borren som vapen för framtiden.

Patrik tittar drömmande ut över kajen där baren blir sommaren härliga uteservering. Men hur gör man – en meters avstånd, minst, mellan gästerna! Det är just det problemet som måste lösas nu.

– Vi måste utöka reviret, vilket kan bli svårt här, säger Patrik. Men tänk dig en destination vid vattnet med bageri, rökeri, glass och ett par restauranger, kanske vid Kyrkviken… Ingenting är omöjligt, som utbildad pilot har Patrik alltid högtflygande planer. Bakom sig har han också skapandet av bland annat Långängens Gård och Patisseriet på Stockholmsvägen – så visst, inget är omöjligt. Bara coronan bekämpats.

I dag ligger Patriks hela intresse på ”Coffe and Cava”. Att göra det bästa av situationen är viktigt och tillsammans med grannen på Periskopvägen, pizzeria 450 Gradi kämpar man vidare för att här skapa en mötesplats för öns livsnjutare av olika slag. Vid ett bord med behörigt avstånd sitter tre grannar med hundarna Molly och Laban under bordet. Solen känner glädjen och strålar frikostigt ut över esplanaden, medan servitören Blendi Plasa elegant balanserar fram drinkarna till hundarna mattar – Anki, Susanne och Ulla.

Solen glittrar i vattnet och måsarna seglar glatt i den lätta kvällsbrisen. Håll modet uppe – nu är det vår!


Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *