Gustaf Daléns minne hedras

Gustaf Dalén och tillsammans med sina döttrar på Värtans is 1926.
Lidingö21 oktober 2020 kl 06.342

För att lyfta goda exempel på innovationsförmåga, entreprenörskap och ledarskap har kommunfullmäktige beslutat att instifta ett Gustaf Dalénpris. För att ytterligare hedra minnet av Gustaf Dalén föreslås Sessionssalen byta namn till Gustaf Dalénsalen.

Ingen enskild person har haft större påverkan för Lidingös utveckling än Gustaf Dalén. Han var en uppfinnare med världsrykte och belönades bland annat med Nobelpriset i fysik. Genom sina uppfinningar skapade han ett världsföretag av AGA. Förutom entreprenör och företagsledare var han också samhällsbyggare och förtroendevald.

– Att instifta ett Gustaf Dalénpris som går till en lokalt förankrad person inom områdena innovation, entreprenörskap, ledarskap och samhällsbyggande är ett utmärkt sätt att ge dagens unga förebilder att ta exempel efter. Genom priset knyter vi samman framtidens innovationer med en av Sveriges och Lidingös främsta personligheter, säger kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors (M).

Priset är tänkt att vara Lidingö stads utmärkelse till en mottagare med tydliga band till Lidingö som verkar i Gustaf Daléns anda. Det ska vara ett årligt och personligt pris, som utses av en jury. För att skapa förebilder för de unga föreslås pristagaren ges tillfälle att möta eleverna i Ung Företagsamhet på Hersby gymnasium.

Kommunfullmäktige beslutade att kommunstyrelsen ges i uppdrag att närmare bestämma formerna för prisutdelningen, vilka kriterier som ska gälla, när och hur priset ska delas ut. Utgångspunkten är att priset inte ska vara en summa pengar.

För att ytterligare hedra Gustaf Daléns minne föreslås också att Sessionssalen, där kommunfullmäktige har sina sammanträden, istället benämns Gustaf Dalénsalen.

Kommentarer

  1. Mycket bra beslut. Näst intill pinsamt att det inte gjorts tidigare. Som Chalmerist känns det än mer glädjande när en av våragenom tiderna absolut främsta hedras.

  2. Mycket trevligt initiativ av Lidingö Stad!
    Att på detta vis hedra vår uppfinnare och Nobelpristagare Gustaf Dalén är mycket bra.
    Jag vill samtidigt nämna att min nya bok ”Från AGA till Dalénum” släpps i december månad. Bokens ena del behandlar AGA:s historia från 1912 till år 2000 då Linde-gruppen förvärvade AGA. Andra delen handlar om JM:s etablering och uppförandet av bostadsområdet Dalénum.
    Den 23 januari 2021 öppnas en utställning på Lidingö Museum om AGA och Dalénum vilket också blir en hyllning till Gustaf Dalén.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *