Gurra Krantz: ”Jag älskar allt som rör sig”

Näringsliv14 november 2020 kl 05.28

Gurra Krantz har deltagit i bland annat Americas's cup, Volvo Ocean Race och seglat otaliga gånger över Atlanten. Nu driver han Gåshaga Marina.

Tema Omstart: Gåshaga Marina

Senast var när han som skeppare, för andra säsongen, seglade över Atlanten från Kanarieöarna till Saint Martin i Västindien. Som besättning hade han sex kändisar, vilka alla saknade mer eller mindre erfarenhet av segling. Det är en TV-produktion för Kanal 5, ”Över Atlanten” i tio avsnitt per säsong. Alla träffas dagen innan vi lägger loss och bara kör – ”learning by doing” – och vi spelade in på vägen över, under 17 dagar. Det var ett stort ansvar, men jätteroligt – säger Gurra.

Gurra gillar allt som rör sig, från motor- till segelbåtar, motorcyklar och flygplan och är dessutom genuint teknikintresserad och kunnig. Han har också byggt båtar själv och alltid hållit på med stora ekonomiska seglingsprojekt.

Nu vid 65 års ålder skulle man kunna tro att han skulle slå sig till ro, men inte Gurra. I maj fick han tips via en vän att Gåshaga Marina var till salu.

– Det gick snabbt och jag förvärvade verksamheten i juni. ”Vi backar bara när vi tar sats”, som artisten Tommy Nilsson sa på väg över Atlanten – så det är bara att gasa och ha roligt, säger Gurra.

Gåshaga Marina drevs framgångsrikt i många år av Anders Almén och är ett välskött företag med utvecklingspotential, bra läge och en kunnig personal som betyder allt. Totalt är vi sex anställda personer, har 130 båtar i hamnen och nu lägger vi upp 140 båtar för vinterförvaring. Det är allt från små till stora båtar. Den största båten vi tagit upp är på 45 ton och är 22 meter lång.

– Vi har varm- och kallhall, isfri förvaring i vattnet, servicecenter med all teknik och elektronik som behövs för motorer och plast. Vi samverkar också med många företag på Lidingö såsom Micab, Nordvall Marin, låsfirmor och glasmästare etc.

– Vi försöker köpa så mycket som möjligt lokalt – och mycket från bageriet blir det, tillägger Gurra.

Vår specialitet är att ta hand om våra kunder och deras båtar. Det är bara att lämna nyckel och båt så tar vi hand om resten. Vi har personal med den rätta kunskapen. Vi håller också på att utveckla ett system där varje båt har en egen digital kod som gör att vi så småningom får full kontroll på varje båt, vad gäller service, reservdelar, kostnader, fakturering, etc. Ett väldigt viktigt led i att behålla värdet på en båt vid försäljning, att kunna dokumentera historiken.

– Personliga relationer är dock alltid viktigast och med effektiv digitalisering kan vi leverera bästa servicen. Försöker också ändra och ställa om tankarna lite. Vi byter därför en del uttryck, vi har ingen hamn, men en marina, vi har ingen verkstad, men ett servicecenter, vi har inga båtmeckar, men marintekniker, det är så jag ser på verksamheten, säger Gurra.

– Min vision är att den båtägare som lämnar sin båt här, ska få en värdehöjande faktor när de säljer sin båt och de ska känna glädje och stolthet med sin båt.

– Lidingö är en skärgårdsö och våra politiker vill satsa på fler båtplatser, då man kan få stå i kö i många år för att få en båtplats.

– Vi jobbar nu på med att försöka utöka marinan med fler båtplatser och samtidigt bygga en mer skyddad hamn som dämpar vågor från passerade båtar. Vi planerar också för ett café i hamnen och dialogen med politiker och stadens tjänstemän pågår redan, avslutar Gurra.

www.gashagamarina.se

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *