Guds hand av Milles såld till Taiwan

En kopia av Milles statyn Guds Hand har sålts till Taiwan. Foto: Lidingösidan
Kultur16 april 2020 kl 07.08

Millesgården meddelar i ett pressmeddelande att en ny gjutning av den tre meter höga skulpturen Guds hand har sålts till Taiwan.

– Det är en viktig del av Millesgårdens verksamhet att sälja Carl Milles stora skulpturer internationell. Det genererar välbehövliga medel till museets bevarande, säger museichef Onita Wass.

Bergmans gjuteri i Enskede gjuter Guds hand.

Skulpturen är gjuten hos Herman Bergmans konstgjuteri och håller i detta nu på att färdigställas med den sista fasen, patineringen.

– Vi väljer att gjuta alla skulptur i Sverige säger Onita Wass. Detta för att kunna garantera kvalitén men även för att bibehålla hantverket i landet. Herman Bergmans konstgjuteri är kanske det allra bästa gjuteriet i Sverige. Det ligger i Enskede i Stockholm och vi kan lätt kontrollera gjutningen och kvalitetsgranska skulpturen. Dessutom var Carl Milles och Herman Bergman goda vänner och Carl Milles gjöt många av sina skulpturer där.

Förfrågan om den tre meter stora skulpturen inkom till Millesgården via e-post från China Medical University i Taiwan och nu, nästan ett år senare, är alla delar klara, bara själva patineringen är kvar. Carl Milles ville ha sina skulpturer i den karakteristiska gröna ”bronsfärgen” och denna Guds hand blir inget undantag.

Foto: Lidingösidan.

Skulptören Carl Milles skänkte Millesgården till svenska folket redan 1936 för att skapa ett museum som skulle förvaltas genom en stiftelse. För att säkerställa Millesgårdens fortlevnad, överförde han också rätten att gjuta nya skulpturer på det nya museet. Än idag är det en central inkomstkälla. Det är ett omfattande museum med flera byggnader och en terrasserad skulpturpark med fontäner – ett omfattande ansvar att bevara och underhålla. Förutom de viktiga entréavgifterna, har museet alltså denna möjlighet att sälja Millesskulpturer. Carl Milles arbetade med Guds Hand mellan 1949 och 1953. Från början gjordes den för Eskilstuna och idag finns den på många håll i världen, bland annat i Tokyo, Melbourne och Peking.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *