
Från och med måndag 18 januari är det möjligt med utomhusträning igen. Därför börjar Lidingö stad öppna utomhusanläggningar, skidspår och isar.
Det är smittskyddsläkaren i Region Stockholm som gör bedömningen att smittskyddsläget har förbättrats något jämfört med före jul, även om det fortfarande är allvarligt och svårbedömt. Därför anser Smittskydd Stockholm att utomhusträning för både barn och vuxna ändå kan komma igång. Även organiserad föreningsledd träning utomhus som kan ske helst i närmiljö och i mindre grupper kan genomföras.
Det innebär att skidspår börjat förberedas. Även allmänhetens skridskoåkning på Lidingövallen och fotbollsplaner utomhus öppnas den 18 januari. Omklädningsrum och gym vid anläggningarna är dock stängda.
Så snart isen på Kottlasjön är tillräckligt tjock kommer vi att börja ploga där, om inte smittskyddsläget har förändrats.
— Det är mycket positivt att vi kan öppna utomhusanläggningar igen. Idrotten är viktig för samhället och det här beslutet är betydelsefullt för våra ungdomar, säger Filip Svanberg (M) ordförande i kultur- och fritidsnämnden.
Det är fortfarande lika viktigt för alla att hålla avstånd till varandra, undvika nära kontakt, försöka minimera resande och trängsel i kollektivtrafiken och i övrigt följa de allmänna råden. En förutsättning för att bedriva organiserad utomhusträning och hålla utomhusanläggningar öppna är gällande rekommendationer, riktlinjer och lagstiftning kan upprätthållas. Om trängsel uppstår i skidspår eller på Lidingövallen eller i andra utomhusanläggningar, kan Lidingö stad behöva införa åtgärder eller stänga anläggningarna.
Inomhusanläggningar fortfarande stängda
Alla inomhusanläggningar och anläggningar under tak i stadens regi är fortsatt stängda.
Utifrån nya regeringsbeslut och Smittskydd Stockholms riktlinjer den 24 januari kommer Lidingö stad att få riktlinjer om inomhusanläggningar kan öppnas.
— Det har varit tufft att tvingas ha alla anläggningar stängda och vi vet vilka uppoffringar både föreningslivet och allmänheten har fått göra. Vi hoppas därför att smittläget ser så bra ut att nya beslut om att börja öppna även inomhusanläggningar kan tas från och med den 25 januari, säger Hanna Andersson, kultur- och fritidschef i Lidingö stad.
Stor glädje att det finns en utomhusrink även om anläggningen är svår att nå p.g.a byggarbetsplatsen bredvid. Det skulle vara intressant om det finns uträknat stadens kostnader för utomhusrinken (exkl avstängda omklädningsrum och våtutrymmen) i jämförelse med den tomställda permanenta inomhusrinken samt den stängda provisoriska tältrinken?