Gröna Udden vill skapa gemenskap kring maten

Hanna Taubert Valentin är utbildad trädgårdsmästare och arbetar halvtid med projektet Gröna Udden. Foto: Jonas von Hofsten
Lidingö20 juli 2019 kl 07.29

När man åker förbi Elfviks gård kan man nu skymta ett stort grönsaksland. Runt 600 kvadratmeter har Elfviks gårds arrendator låtit två unga kvinnliga trädgårdsmästare starta ett andelsjordbruk på. Andelsjordbruket Gröna Udden ger under sommaren pinfärska grönsaker till tolv hushåll under tio veckor i sommar.

– Det handlar om så mycket mer än bara maten. När vi ser medlemmarna dela sina måltider gjorda på grönsakerna de fått på sociala medier skapas en gemenskap, säger Hanna Taubert Valentin som är en av grundarna.

Tidigare i våras fick tolv hushåll och stödmedlemmar betala in en avgift för att bekosta driften av andelsjordbruket. Nästa år är målet att 30 hushåll ska få ta del av skörden. Då hoppas även Hanna och hennes kollega Tina Bennet kunna ta ut lite lön för mödan. De vill tillsammans skapa möjligheter för andra att göra likadant och på ett hållbart sätt göra andelsjordbruk till en riktig arbetsmöjlighet, med lön och pension.

Mangold är snart redo för skörd. Foto: Jonas von Hofsten
Morötterna kikar fram ur marken. Foto: Jonas von Hofsten

Just nu nyttjas ca 300 kvadratmeter och det odlas allt från fänkål till mangold och morot. Några veckor tidigare kom en värmebölja som orsakade en invasion av jordloppor på kålen. Den är nu omsatt och Hanna tror att det kommer gå att skörda fin kål framöver.

Kålen blev uppäten av jordloppor under senaste värmeböljan. Foto: Jonas von Horsten

Vill skapa ett ekosystem med Elfviks gård

Ullen agerar marktäckning och fukthållare. Det håller borta ogräset och håller fukten i jorden. Foto: Jonas von Hofsten.

Gröna Uddens andelsjordbruk får hjälp med mer än bara odlingsplats av Elfviks gård. Ullen som klipps från fåren agerar marktäckning och fukthållare. Gödsel får de från stallet. Förhoppningen är att nästa år skapa ett litet kretslopp tillsammans med gården, säger Hanna. De vill skapa en kompost av kaféts rester och kunna erbjuda mejeriet örter som smaksättning till deras produkter. Men de måste vara ödmjuka inför jorden.

– Vi vill växa och kunna starta upp detta på fler ställen i Stockholm, men man måste växa organiskt. Lite i taget och se till att främja kretsloppet istället för att förstöra det, säger Hanna.

Mer information hittas på deras Facebook-sida Gröna Uddens andelsjordbruk

Bild och redigering: Jonas von Hofsten.
Text: Elvira Dietmann

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *