Grattis Inger Grimlund!

Inger med block och penna och sin röda lilla Mini Cooper på Elfvik.
Lidingö28 mars 2020 kl 06.596

Idag fyller Inger Grimlund 90 år, vilket inte märks, eftersom hon är "still going strong". Inger är en riktig Lidingötjej, dock ingen snobb om det skulle ingå i kriteriet. Ända sedan födseln har hon bott på Lidingö, förutom en utflykt till Gotland på några år. Inger och ett par av hennes väninnor från Lidingö skulle praktisera på Klinteby gård på Gotland, över sommaren. Kärlek uppstod mellan bondsonen, Otto Grimlund och Inger. Den kärleken har till dags datum resulterat i sex barn, 20 barnbarn och 30 barnbarnsbarn. Inte illa, för en tjej som själv var ensambarn. Ingers mamma, Tyra, hävdade alltid med stolthet att hon fick bra utdelning på detta sitt enda barn.

Tyra, i sin tur, växte också upp på Lidingö. Hennes pappa, Otto Österqvist, var grosshandlare och hade handel med charkuterier i Hötorgshallen och där finns affären kvar än idag. Tyra gifte sig med Erik Ljungström. Erik var en lidingögrabb och son till den kända uppfinnaren Fredrik Ljungström som hade sin fabrik vid Gåshaga. Så visst har Inger sina rötter på Lidingö. Flera av hennes barn, barnbarn och barnbarnsbarn bor än idag kvar på Lidingö.

Det är i själva verket så att det är femte generationen barn som nu går i Skärsätra skola. Ingers mamma Tyra, Inger själv, Ingers barn, Ingers barnbarn och så är cirkeln sluten med barnbarnsbarnet Tyra som går i förskoleklassen i Skärsätra skola. Den skolan har skolat många ”grimlundare,” men gott resultat!

Inger blev inte bondfru, den karriären tog slut när familjen sålde gården och flyttade till storstaden cirka 1957. Åren på Gotland hade ändå givit henne stora kunskaper om matproduktion/matlagning vilket hennes familj och vänner har haft stor glädje av under många långa och goda middagar under åren. Inger själv har haft stor nytta av sina kunskaper när hon istället ägnat sitt yrkesliv åt matjournalistiken. Hon startade tidningen Gourmet, som till stor del har bidragit till att lyfta kockarnas profession och den höga standard svenska krogar har i dag. Hon instiftade Måltidens dag, SM i ostronöppning och mycket annat.

Som pensionär har hon fortsatt att skriva. Kärleken till Lidingö visar Inger genom att åka runt på ön i sin röda Mini och skriva om vad hon ser. Hon tycker att det är viktigt att lyfta fram allt som händer här på ön. Hon beundrar alla småföretagare som sliter för att tillföra Lidingö något positivt, från små pizzerior till finare etablissemang som Högberga Gård. Hon skriver om allt, från parkbänkar, glassbarer till pizzerior men mest av allt skriver hon om de människor hon möter när hon är ute på vift.

Inger Grimlund signerar sin bok "På väg med Inger Grimlund" på Akademibokhandeln i mars 2019. Barnbarn och barnbarnsbarn vimlar omkring henne,

Hon skriver om det goda livet som finns här, runt hörnet, om vi bara lyfter blicken. Inger vill förmedla allt den här ön erbjuder men lyfter också fram den utveckling hon ser. Ständiga förändringar välkomnar hon nämligen alltid, trots sina 90 år, eller är det kanske tack vare sina 90 år?

Det har varit en glädje att publicera hennes krönikor i drygt ett år nu. 56 stycken har det blivit, nästan en i veckan. Inger skriver med en lätt penna, skarpt vässad med mycket humor och stora insikter om livet.

Grattis Inger!

Kommentarer

  1. Tusen röda rosor till Inger som förgyller tillvaron för oss alla på Hiertagården !!
    GRATTIS önskar Inger och Bosse

  2. Gratulerar till din årsdAg Inger. Underbart att du har oss med dig. Vi ses i vimlet och RÖDA KORSET secondhandbutik när den värsta Corona n lagt sig ??????
    Grattis och skåååål önskar Cecilia Bernadotte

    1. Jag hoppas att ni öppnar snart igen så vi kan ses. Tack för gratulationerna. ❤️ Inger.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *