Gör Rudboda torg till en levande mötesplats

Debatt22 april 2022 kl 05.088

Lidingö Näringsliv har tidigare skrivit om vikten av att skapa en levande mötesplats på framtidens Rudboda Torg och nu när anbudstävlingen pågår vill vi ännu en gång påminna om hur viktigt detta är. 

Vår vision är: ”Rudboda Torg är ett av Lidingös levande närcentra som man gärna besöker och dessutom är det en mötesplats för alla som bor i området. Här finns ett grönskande och välplanerat torg som ger en inbjudande känsla och här finns möjligheter att knyta sociala kvartersrelationer. Här träffas man med en vän, kollega, eller med familjen på det trendiga caféet, som har nybakade bakverk och bröd. Eller kanske man äter en bit mat eller tar ett glas vin eller öl på den populära kvarterskrogen. Caféet fungerar även som en coworkingplats dit småföretagare i området, som arbetar hemma, gärna kommer för ett möte eller bara för att utbyta tankar”.

Det är inte bara viktigt att det finns någon typ av populär mötesplats i form av café och/eller restaurang, det krävs även entreprenörer som kan driva en verksamhet som är lämpad för den målgrupp, som bor och verkar i Rudboda med dess omnejd såsom Elfvik och Bosön. 

En aktör som mycket gärna vill etablera sig där är Vattenverket, som dessutom redan ansökt om att få starta en Vattenverksfilial i de hus som nu står tomma i väntan på rivning. 

Vi åkte på besök till Vattenverket vid Kottlasjön för att träffa Mia Granath och Staffan Wendt som driver anläggningen där, för att höra hur de tänker och vad de ser framför sig.

Bagarchefen Emma Hahne på Vattenverket i full gång.

De berättar att de tyvärr har fått backa på planerna med ett Vattenverk i de gamla lokalerna på Rudboda Torg, då de ska användas för dem som nu kommer från Ukraina. Tråkigt säger de bägge, men vi har full förståelse för detta och hoppas att vi i stället får chansen att etablera oss i det ”nya” Rudboda. 

– Vi är helt övertygade om att ett Vattenverk skulle passa utmärkt på Rudboda Torg eftersom där finns både unga, familjer, äldre och många enmansföretagare som sitter hemma och jobbar och behöver ett avbrott och träffa andra.  För de äldre kan det bli en plats att fika med en vän. Vi ser framför oss att det kan bli en plats för hela området att knyta ”kvartersrelationer”, säger Mia.

Vi skulle ha samma basupplägg som vid Kottlasjön, det vill säga man kan köpa nybakat bröd, både nyttiga och onyttiga men supergoda bakverk, man kan fika eller äta en lunch med kalla eller varma mackor, sallader och soppor av alla de slag. Allt är ”inbakat ” i en härlig, grön, inbjudande och varm miljö.
– För Vattenverket Rudboda skulle man specifikt kunna baka eget bröd och kanske ha öppet lite längre på kvällen för pizza, take away och annat om det finns en ugn på plats, det vore underbart, säger Staffan.

– Det finns inget café längs norra Kungsvägen och det skulle vara så roligt om vi fick möjlighet att driva Vattenverket Rudboda och göra torget till en levande plats där man har trevligt och fikar och umgås, säger Mia och Staffan.

Läs mer på  www.lidingonaringsliv.se

Kommentarer

 1. KD Lidingö samverkar nära med Lidingö Näringsliv och stödjer planerna på att det skapas en levande mötesplats i det nya Rudboda centrum. Det ligger helt inom vår gemensamma vision för ”15-minutersstaden”.
  Vi tycker också det vore intressant med en etablering av bageri och servering redan nu i de gamla lokalerna i Rudboda centrum i väntan på de nya. Vi kommer därför undersöka möjligheterna att ordna detta utan att komma i konflikt med nuvarande planer för flyktingmottagande.
  Om det lyckas blir det en bra start på utvecklingen av ett nytt och attraktivt Rudboda centrum.

  Carl-Johan Schiller och Bo Brismar
  KD, toppkandidater kommunfullmäktige

  1. Lite synd då att KD inte tog med krav på yta för t ex kvartersrestaurang/kafé i anbudstävlingen som beslutades i kommunstyrelsen. Från C ville vi ha med krav att anbudsgivare hade yta för mer näringslivsverksamhet utöver utökad yta för matbutiken.

   1. Det stämmer att vi inte tog med sådana krav i ett tidigt skede. Vi går nu ut och möter marknaden för att se vilka planer som kan finnas för torget. Stadsutveckling görs tillsammans med byggbolag och näringsliv.

    Carl-Johan Schiller (Kd)

 2. En ansiktslyftning av Rudboda torg är verkligen på tiden. En resturang, café/ bageri och ett trivsamt torg är något många med mig skulle välkomna.

 3. Se och lär av Skärsätra torg, i många år ett insomnat centra och nu finns det en fantastisk saluhall, två sushi, en thai, en pizzeria och ett minilivs, å så röda korset(!)

 4. Skärsätra C blommar upp vid lunchtid. I mångt och mycket för att alla de hantverkare som är verksamma på Lidingö inte har någonstans att värma sin medhavda matlåda – i stället tvingas de att luncha ute. Utanför lunchtid är Skärsätra C dött liksom Rudboda C kommer att vara det. Varför skulle någon frivilligt uppehålla sig där utanför lunchtid? Maten i Skärsätra är ok men absolut inte mer än så.

 5. Vi i Lidingö Vänner har länge engagerat oss i utvecklingen av Rudboda torg. Det har sett för bedrövligt ut där i många år. Ett nytt levande torg är ett måste . Nu är planeringen äntligen på gång. Därför välkomnar vi och delar Lidingö Näringslivs väl formulerade program med förslag till innehåll. Det finns stora förväntningar på ett levande torg bland alla som bor i Rudboda med omnejd. Vattenverkets önskan att etablera sig på Rudboda torg är det bästa som kan hända. Men det måste ske nu- inte om fem år.

  Vi i Lidingö Vänner tycker att alla partier ska ställa upp på KDs förslag att Vattenverket omgående ska kunna öppna i en del av de låga byggnaden omgående utan att komma i konflikt med behovet av bostäder för flyktingar.
  Lidingö Vänner
  Helena Bargholtrz
  Anders Ulfvarson

 6. Nu har vi handlat på den nya fina ICA-butiken i Rudboda C (som förhoppningvis betalat för sig själva i denna icke-exploatering av C) och nu ska av vi fika. Kan inte tänka mig att någon då uppehåller sig i Rudboda C. Gravt feltänkt!

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *