Gilla läget eller flytta

Daniel Källenfors i debatten arrangerad av Lidingö Näringsliv.
Stad & Politik8 september 2022 kl 04.46

I valets slutspurt lyckades Lidingömoderaterna ännu en gång med konststycket att hamna i riksmedia. Ett uttalande av kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors (M) häromveckan fick Aftonbladet att reagera.

Vid Lidingö Näringslivs debatt i Ansgarskyrkan förra veckan klargjorde Daniel Källenfors (M) Lidingömoderaternas syn på vilka som ska bo på Lidingö. Uttalandet väckte en del reaktioner på Facebook och Lidingö Anslagstavla, se länk (https://www.facebook.com/patrik.sandstrom.524/posts/pfbid0yPrLPKqdnjqqo5KP4A5jLHKEWgbD6V6D9apFkPSM68kgTkSw2nVx2tQJaTPatNUml). Aftonbladet hakade på och i en ledare i måndags funderade Peter Gustavsson över Lidingös ovilja att bygga hyresrätter och vad innebär. (https://www.aftonbladet.se/ledare/a/GMlQzJ/daniel-kallenfors-och-lidingos-moderater-vill-att-den-som-vill-ha-hyresratter-ska-flytta-till-botkyrka).

Vi ställde ett antal frågor till Daniel Källenfors (M):

Hur tänkte du här?

– Vad jag sa till de andra politikerna är, att om man vill ha Lidingö som en höghuskommun, ska man kanske flytta till en sån. Jag vill bevara Lidingö grönt. Om man vill bygga tätare på Lidingö så är det kanske bättre att bo i Sundbyberg eller Solna.

Var går gränsen för höghus?

På den frågan fick Lidingö Nyheter inget svar; Källenfors upprepade bara att vi inte ska ha en tätort som Solna och Sundbyberg.

– Vi har ju ett varierat boende på Lidingö. Lidingö är i princip färdigbyggt. Men vi ska göra sjukhusområdet och Rudbodaområdet lite trevligare att bo i. Vi ska inte ha som mål att Lidingö ska bli en tätort.

Hur tror du att vårdpersonal och förskollärare tänker när du uttalar dig så?

– De vill nog också ha ett grönt och fint Lidingö.

Hur ska lågavlönade ha råd?

– Det är väldigt populärt att bo på Lidingö och hyresmarknaden gör ju att det är väldigt svårt att få en hyresrätt här. Hyresmarknaden i Stockholm är jättesvår, så länge det inte finns marknadshyror på hyresrätterna och det är flyttskatter så kommer bostadsmarknaden inte att bli normal i Stockholm.

Vilka är det som ska bo på Lidingö? - Det bestämmer inte politiken. Det är ju de som flyttar hit som bestämmer. Vi har en tredjedel hyresrätter, en tredjedel bostadsrätter och en tredjedel markbostäder. Det är en ganska bra blandning tycker jag.

Du står fast vid ditt uttalande?

– Jag skulle kanske varit tydligare med att om det är den typen av Lidingö man vill ha, så kanske man ska flytta till en sådan kommun. Jag tycker Lidingö ska vara grönt!

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *