Gemensam satsning för en skräpfri botten

Foto: Oskar Kihlborg
Lidingö10 juni 2022 kl 04.15

I samarbete med Rena Mälaren och Hamnab rensar staden havsbotten runt Lidingös kustlinje. Dykningar pågår mellan juni-oktober och den som vill är välkommen att titta på eller hjälpa till.

Med hjälp av båtar, kranpråm och kranbil gör en grupp dykare upprepade insatser på flera platser runt Lidingö för att bärga och forsla bort skräp från botten.

En bättre vattenmiljö

Lidingö stad är den första kommunen i Stockholmsområdet som genomför en så här pass stor insats för miljön under vattenytan. Enligt Carl-Johan Schiller (KD), ordförande i teknik- och fastighetsnämnden, är satsningen ett led i att skapa en bättre vattenmiljö runt Lidingö.

– Batterier, oljor, däck och annat som dumpas i våra vatten kan skapa stora miljöproblem och innebär också en skaderisk. Lika självklart som det är att värna miljön på land är det att värna vattenmiljön och att ta hand om den dolda soptippen under vattenytan, säger han.

Vill få upp gifter

Hamnab har dykt runt Lidingö tidigare. Inför varje badsäsong besiktar och rensar de också vattnet vid Lidingös badplatser. I samarbete med frivilligorganisationen Rena Mälaren tar de upp saker från botten.

– Tillsammans kommer vi dyka på olika platser runt Lidingö där vi tror att det finns mycket skräp som till exempel vid kajer, båtklubbar, marinor och fabriker. För oss är inte det viktiga var vi hittar skräpet, utan att skräpet inte ligger på botten, säger Robbie Bergqvist, VD för Hamnab Sjöentreprenader AB.

Med en ökad miljömedvetenhet hos allmänheten får dykarna allt fler förfrågningar om bottenrensning.

– Jag är glad över detta samarbete. Det är både viktigt och givande att ta hand om soptippen under vattenytan. Vi vill få upp gifter och främja levande bottnar. Värnar vi om miljön får vi mycket tillbaka, säger Fredrik Johansson, dykare och grundare av Rena Mälaren.

Preliminära dagar och platser

Då arbetet är beroende av väder och vind är det svårt att säga exakta platser och tider när fler dykningar kommer att genomföras framöver. Dykarna har tjuvstartat lite i maj månad genom att dyka vid Fjäderholmarna och Bosön. 

Nedan finns en preliminär lista (med reservation för ändringar med kort varsel). Den medborgare som är intresserad är välkommen att titta förbi och hjälpa till om man vill, främst då som repdragare med att dra upp skräp på land.

  • 29 juni – kvällsdyk Lidingö (plats oklar)
  • 9 Juli – Lidingövarvet
  • 10 Juli – Sticklinge Udde båtklubb
  • 11 Juli – Mor Annas brygga
  • 22 Aug – Nordwall Marin
  • 29 Aug – Askrike Båtsällskap

Förutom de angivna datumen kommer det att dykas kvällar löpande under juni-september vilket beslutas med kort varsel.

Läs mer på Lidingö Stads hemsida

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *