Gå inte ur kyrkan!

Debatt18 mars 2021 kl 06.146

I dessa deklarationstider är det lätt att falla för frestelsen att spara några kronor och gå ur kyrkan. I dagens mediebrus och stressade samhälle glömmer man lätt bort det omfattande arbete som Svenska kyrkan gör för oss svenskar. Kyrkan finns där för oss när livet känns som tuffast eller absolut bäst – och allt däremellan. I den här insändaren vill jag berätta för dig varför du INTE ska gå ur kyrkan!

Varje vecka deltar tiotusentals barn och unga i kyrkans körverksamhet. En avgiftsfri verksamhet där barn och unga oavsett storleken på föräldrarnas plånbok får vara med och sjunga. Under somrarna anordnas konfirmationsläger runt om i landet, där unga växer och på sikt blir goda samhällsmedborgare. I kyrkan får barn och unga en prestigelös och värdig fritid där alla är välkomna.  Vidare driver kyrkan öppna förskolor runt om i landet, där föräldralediga kan samtala och få en gemenskap. Utan ditt medlemskap vore den levande barnverksamheten svår att genomföra.

Många menar att de inte kan vara med i kyrkan då de inte tror på Gud. Se istället ditt medlemskap som en förvaltningsavgift av vårt gemensamma kulturarv. De kristna värderingar som byggt upp hela västvärlden. Utan svenskarnas medlemskap i Svenska kyrkan kommer vårt gemensamma kulturarv gå i kras. Dessutom förvaltar Svenska kyrkan en stor del av Sveriges musikaliska kulturarv, med tusentals körer runt om i landet. Kanske har även du någon gång gått på en julkonsert i kyrkan. Utan ditt medlemskap vore denna konsert svår att genomföra.

Genom kyrkans diakonala arbete stöttar och hjälper församlingarna runt om i Sverige till med samhällets medborgare som lever på marginalen. Gemenskap skapas för ensamma, nya vänskapsband knyts mellan änkor och änklingar genom kyrkans sociala verksamheter. När skiten träffar fläkten på både individ och samhällsnivå finns alltid kyrkan där för att inbringa tröst. Genom kyrkans internationella arbete – ACT genomför kyrkan effektivt katastrofarbete runtomkring i världen. Utan ditt medlemskap vore detta katastrofarbete svårt att genomföra.

Fortsättningsvis har Lidingö församling Sveriges lägsta kyrkoskatt. I jämförelse med övrig skatt som du betalar är kyrkoskatten kaffepengar. Däremot leder många bäckar små till mycket kaffepengar för församlingen. Ett utträde ur kyrkan ger dig knappt något mervärde i din plånbok, men ditt medlemskap ger stort mervärde åt dig och dina medmänniskor.

Detta är enbart ett axplock av det kyrkan gör på Lidingö och runt om i landets församlingar. I dagens allt kallare samhälle känns det tryggt att det finns en varm kraft som inbringar framtidstro, skapar goda samhällsmedborgare och finns där till hands när skiten träffar fläkten. Jag hoppas att du resonerar som mig, vi går inte ur kyrkan – i syfte att allt det goda arbetet som kyrkan gör inte ska försvinna.

”Glad kulturarvsbevarare” – Axel Göthberg

Kommentarer

 1. Jag är en av dessa icke troende som alltid stått upp för kyrkan och deras aktiviteter. Det som Axel Göthberg informerar om ställer jag mig till 100% bakom. Genom att betala kyrkoskatten visar man solidaritet mot sin medmänniska som kan ha stor glädje och hjälp av kyrkan.
  Precis som Axel skriver, detta är kaffepengar som vi mycket väl kan betala!

 2. Kulturminister Amanda Lind !

  Varför finns de kristnas behov inte med i Regeringens hantering ? Nu har ett år gått och frustrationen är stor hos gräsrötterna som visar sin förtvivlan i insändare och Ring P1. Det når inte fram till er och inte ens kyrkoledarna lyssnar ni på. Att stora kyrkor står tomma är ett svek. Det innebär också att den ekonomiska bärkraften tynar bort.

  Detta har jag skickat till Kulturministern, de kyrkliga företrädarna och företrädare för radio och TV.

  1. Jag handlar på min lokala Ica för att jag vill att den ska finnas kvar. På samma sätt betalar jag skatt till Svenska kyrkan för att jag vill att verksamheten, organisationen och byggnaderna ska finnas kvar.

 3. Tusen tack för din mycket viktiga och helt relevanta insändare Axel!
  Så bra formulerat och alltigenom sant.

 4. Jag betalar hellre pengar till kyrkan än till Kungahuset även fast jag inte går där varje dag i kyrkan eller om man känner hopplöshet. Kan kyrkan rädda en person från att gå under så är det bra att betala kyrkoavgiften. Dessutom om man vill gå till kyrkan en söndag morgon får man en promenad, en präst och lite fika. Man känner sig inte värdelös. Vården har fullt upp och då träder kyrkan in. Vardagen blir meningsfull.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *