Fullt upp i Lidingö Församling

Foto: Lidingö Församling
Stad & Politik13 oktober 2022 kl 03.52

Sedan den 1 januari är Axel Göthberg (POSK) ordförande i Lidingö församlings kyrkoråd. Under sommaren intervjuade vi på redaktionen Axel där han berättade mer om det pågående budgetarbetet. På grund av valet i september har mer fokus riktats mot stadshuset. Så vad händer egentligen i Lidingö Församling? Hur ser kyrkopolitiken ut just nu?

Axel Göthberg ger svar via mail:

Likväl som övriga samhället, drabbas församlingen av höga el- och energipriser. För att sänka våra elkostnader har vi vidtagit ett antal åtgärder. Bland annat håller vi just nu på att konvertera vårt värmesystem på Grönsta prästgård, från direktverkande el till bergvärme. Vidare har vi under våren och ifjol bytt fönster på flera av våra byggnader. Även det bidrar till att sänka våra värmekostnader.

Grönsta Prästgård, Foto: Lidingö Församling

På tal om Grönsta prästgård så är det mycket glädjande att församlingen nu har full rådighet över hela prästgården. Gården kan nu användas av församlingens verksamhet, jag vet att både körer och konfirmander har varit och haft aktiviteter på Grönsta. Något som verkligen har uppskattats. Därutöver går det även att hyra prästgården för minnestund, begravningskaffe och liknande.

Fortsättningsvis har vi ärvt en underhållsskuld avseende vårt fastighetsbestånd, i storleksklassen cirka 25 miljoner kronor. Detta är kritiskt underhåll som inte kan anstå. Under sommaren och hösten har vi arbetat intensivt med att ta fram en investeringsplan för 2023 och framåt. Bland annat arbetar vi för att bli mer självförsörjande med el genom att installera solceller på en del av våra byggnader. Självklart gör vi ordentliga kalkyler för att säkerställa att detta blir en god affär. Vi investerar även i en del nödvändiga renoveringar av våra lokaler som gör de ännu gemytligare och mer ändamålsenliga.

Nästa år fyller Lidingö kyrka 400 år. Församlingen har en arbetsgrupp där både medarbetare och förtroendevalda tillsammans planerar inför firandet. Under 2023 kommer församlingen att bjuda in till olika aktiviteter i samband med firandet. Pingsthelgen är en bra helg att skriva in i kalendern.

Avslutningsvis vill jag passa på att tipsa om flera nya spännande aktiviteter som församlingen anordnar i höst. Kanske låter det spännande att ”måla bibeln”? Dessutom är det drop-in dop nu på lördag i Lidingö kyrka. Kanske blev dopet av barn eller barnbarnet inte av under pandemin. Eller kanske har du själv gått och funderat på det här med dop? Från klockan 09.00 är det bara att komma förbi S:ta Annagården.

Jag ser mycket fram emot att återkomma och berätta när budget för 2023 är klubbad och vilka extra satsningar den innehåller.

Axel Göthberg
Ordf. Kyrkorådet

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *