
När kommer den behövliga förnyelsen av Rudbodas slitna centrum i gång?
Frågan är inte ny. Redan 2019 kom staden med ett projekt PM i syfte att "göra Rudboda torg till en tryggare och mer attraktiv plats genom att tillföra fler bostäder, skapa bättre möjligheter för den befintliga livsmedelsbutiken och utveckla utomhusmiljöer på torget".
Lidingö Vänner tog upp Rudbodas omdaning i ett inlägg i vintras här i Lidingö Nyheter.
Vi vill ge Rudboda ett socialt innehåll av värde med möjligheter till kontakter mellan människor som bor där. Ensamhet är en verklighet för många särskilt äldre. För detta behövs en lokal som ett café, en pub. Varför inte använda Rudbodas nedlagda kyrka? Det behövs också lokaler för morgondagens handel och servicetjänster, för t ex. e-handel, hantverkare och
hämtmat. Många räknar med att allt fler kommer även efter pandemin att arbeta hemifrån. Men det kanske innebär att man vill ha tillgång till en träffpunkt i närheten av sin bostad.
Samhällsutvecklingen är osäker men spännande. Detta måste beaktas när Rudboda utvecklas för morgondagen.
Området runt Rudboda är just nu under stark utveckling. Många unga familjer år på väg att flytta in. 118 lägenheter i nya flerfamiljshus byggs inom kort. Det behövs ett nytt centrum som också riktar sig till de unga.
I vårt tidigare inlägg vill vi att Lidingö Näringsliv och Företagarna Lidingö ska involveras. Vi är därför glada att Lidingö Näringsliv nu presenterat ett program för att göra Rudboda till en levande och attraktiv mötes-och handelsplats, som ligger i tiden och med en "hållbar" utveckling. Man presenterar en rad konkreta punkter.
Särskilt lyfter man behovet av en kraftig utbyggnad av den populära ICA butiken med ordentlig tillgång till parkeringsplatser.
ICA Fastigheter är en mycket bra partner i utvecklingen av en helhet i området.
Apotek, utlämningsställen för e-handel, relationsskapande mötesplatser, en trivsam restaurang och café, och lokaler med rimliga hyror för småföretagare är ytterligare förslag. Man betonar också att det måste finnas mycket grönt dvs träd, buskar och bänkar.
Vi i Lidingö Vänner kan bara instämma och hoppas att staden lyssnar på Lidingö Näringsliv.
Vi frågar därför Fredrik Vinstock, ordförande (M) för Miljö-och Stadsbyggnadsnämnden. Varför händer inget när det gäller Rudbodas förnyelse?
Anders Ulfvarson
Karl Alexanderson
Helena Bargholtz
Jan Weissenrieder
Det viktigaste är att det blir bra. Folk i allmänhet ser inte detta som något större problem gissar jag. Varför så bråttom?
Rudboda torg var en gång en blomstrande handelsplats med en levande torghandel under helgerna, postkontor och bibliotek. Ja, världen har förändrats, men Rudboda tog har legat i malpåse. Utslussningslägenheter och tomma lokaler i allt mer slitna fastgheter. ICA Rudboda är förmodligen Lidingös bästa matvarubutik (chark). Ge dem förutsättningarna att driva en ännu bättre och attraktiv service till Rudbodas invånare. Det är inte en dag för tidigt att påbörja upprustningen direkt.
Varför så bråttom att göra något åt Rudboda, undrar Tommy Wallin. Frågan om Rudboda har stötts och blötts länge. Redan för 15 år sedan togs behovet att förbättra Rudbodas miljö upp på politisk nivå. Inget har i stort sett hänt sedan dess. Men, som vi skriver, är området under stark förändring. Rudboda behöver utvecklas för morgondagen.
Det behövs bl.a. en kraftig utbyggnad av den uppskattade ICA butiken. För det krävs tillräckligt med parkeringsplatser.
Så visst behövs nu en bra förnyelse av Rudbodas slitna centrum!
För Lidingö Vänner
Anders Ulfvarson
Karl Alexanderson
Helena Bargholtz
Bengt G Nilsson
Det vore intressant att få kommentarer från våra folkvalda och deras partier i denna fråga. Det är ju de som skall driva frågor av detta slag. Men det kanske inte finns några Rudbodabor bland dem eller så kanske de nöjer sig med att ärendet är delegerat till någon nämnd eller tjänstemän som tycker de nu har viktigare saker att ägna sig åt. Vi kanske skall starta ”Rudbodapartiet”?
Hur är status i Rudboda? Har vi börjat upprustningen? Det vore intressant att få en uppdatering här
Varför så bråttom? Nedgrävda bilar till enorma summor, en större butik och restauranger. Varför då? Alla ungdomar som är uppvuxna på Lidingö har inte rika föräldrar men kanske, eventuellt, ändå skulle vilja bo kvar på Lidingö. Vill dom ha nedgrävda bilar till enorma kostnader, en större butik eller restauranger? Knappast. Låt kommunen småskaligt bygga och långsiktigt äga fastigheter för Lidingös unga. Kostnaden skulle på sikt vara minimimal för staden.
Att staden ska äga är ju inte politiskt korrekt men två lokalpolitiker som sticker ut i bostadsfrågor, Vinstock och Buddgård, verkar ju vara vettiga människor och borde tillsammans kunna åstadkomma något positivt även om det i sanningens namn inte blir enkelt…