Frank Ström en rutinerad mästerskapsarrangör

Frank Ström till vänster och Stefan Lövgren till höger, VD i Svenska Handbollslandslaget AB samt ordförande i VM 2023 AB.
Sport26 maj 2022 kl 04.47

Sverige står 2023 som arrangör av två VM i handboll. I januari arrangerar man tillsammans med Polen VM för herrar och i december samma år VM för damer med Danmark och Norge som medarrangörer. Lidingöbon Frank Ström är en av centralfigurerna i båda arrangemangen. Den som är lite äldre kanske minns Frank som målvakt i IFK Lidingö i mitten på 70-talet, tillsammans med profiler som bland annat Bertil Söderberg och Kjell Sjöblom, när laget spelade i högsta serien som då hette Allsvenskan. Frank spelade också i Västra Frölunda och därefter Hellas där han under perioden 1969–1977 blev svensk mästare 5 gånger. Frank var en framstående målvakt och gjorde också 75 landskamper.

Civilt har Frank bland annat varit VD på Adidas 1975–1987 och tillsammans med Stefan Lövgren som VD arbetat i Svenska Handbollslandslaget AB sedan 2011. Bolaget är helägt av Svenska Handbollförbundet och arbetar med kommersiella frågor för de svenska landslagen och med mästerskapsansökningar.

Vad är din roll i VM 2023?

– På visitkortet står det ”Senior Adviser”. Då vi är en extremt liten organisation (3 heltidare) så är jag i stort sett inblandad i allt som behöver göras.

Hur stort är ett VM ?

– 32 nationer deltar, varav 16 kommer att spela i Sverige. Bara i Sverige räknar vi med uppåt 200 000 åskådare. Mästerskapet bevakas av ca 130 mediebolag. TV-bilder kan ses i cirka 200 länder och det är uppemot 2 miljarder TV-tittare.

Sverige har under 2000-talet stått som arrangör av åtskilliga EM och VM. Varför är det så?

– Dels söker Svenska Handbollförbundet ganska frekvent dom stora mästerskapen och dels tror jag att dom Internationella Förbunden och  deltagande nationer har tyckt att vi har levererat bra mästerskap med hög kvalitet.

Vad betyder det för svensk handboll?

– Det är två sidor av det myntet. Vi har kunnat se efter varje genomfört mästerskap på hemmaplan att det på ett positivt sätt har påverkat rekryteringen. Sen är det naturligtvis också så att mästerskapen i dom allra flesta fall genererar en hygglig vinst, så att Svenska Handbollförbundet kan satsa ännu mer i verksamheten

Hur kan föreningarna, som t ex Lidingö SK, dra nytta av VM?

– Alla Stockholmsföreningar tycker jag skall ta tillfället i akt att se och studera världshandboll när den är som bäst. Vi bygger om Tele2 Arena från att vara en fotbollsarena till att bli en handbollsarena. Det kommer att finnas plats för 22 000 åskådare/dag under 3 finaldagar. Föreningar kan för ett billigt pris se allt från kvartsfinaler via semifinaler till den stora finalen som spelas den 29 januari 2023.

Du deltog själv som spelare i VM och OS. Hur var de arrangemangen jämfört med idag?

– Generellt sett mycket mindre. OS i München var ju speciellt av två skäl, dels att det var första gången som handboll stod på programmet, och dels för att det höll på att avbrytas på grund av dom terrorhandlingar som skedde inne i OS-byn.

Sveriges herrar har facit – VM-silver 2021, 5:a OS 2020 som spelades 2021 och EM-guld senast i januari 2022. Damerna har facit 4:a i OS och 5:a i VM 2021. Vad betyder svenska framgångar för landslagen för er som jobbar med arrangemangen?

– Det är en av dom stora påverkande faktorerna. I och med att vi har så färska framgångar så ser vi direkt hur det påverkar biljettförsäljningen. Normalt sett köper svensken sina biljetter ganska sent, men inför januarimästerskapet så ser vi ett köpmönster som betyder biljettköp mycket tidigare än vad vi är vana vid.

Hur många mästerskap har du varit med och arrangerat?

– Dom kommande två mästerskapen nästa år blir de sjunde och åttonde för min del.

Har du några särskilda minnen från mästerskapen på hemmaplan?

– Utan tvekan finalen i Globen 2002 då herrlandslaget blev Europamästare i en riktig rysare mot Tyskland.

Sverige har också tilldelats EM för damer ihop med Danmark och Norge 2026 samt EM för herrar ihop med samma nationer 2028. Vad är framgångsreceptet för att få alla dessa mästerskap?

– Tre starka arrangörsländer. Dessutom är kraven i olika avseenden högre. Exempelvis är det inte alla länder som kan ta fram så många stora arenor som behövs. Där har vi ishockeyn att tacka för alla fina och stora arenor som byggts.

Vad står närmast på agendan för dig?

– Nästa nyckelanhalt är i Katowice i Polen den 2 juli då lottningen går av stapeln. Då får vi reda på vilka lag som kommer till Sverige. Av 16 lag till Sverige så är fyra redan klara. Sverige i Göteborg, Danmark i Malmö, Island i Kristianstad och Kroatien i Jönköping. Vilka som kommer till Stockholm under finalhelgen får vi inte reda på förrän gruppspelen är avverkade.

Biljetter till VM i Sverige 2023 kan köpas via https://handball23.com/

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *