Från AGA till Dalénum

Historia29 november 2020 kl 05.441

AGA:s tomt på Lidingö är mycket välkänd bland Lidingöborna. Sedan företaget 1912 etablerades på tomten I Skärsätra har tusentals Lidingöbor i generationer arbetat där. De sista resterna av AGA lämnade ön i januari 2020. Sedan 2010 har tomten som numera heter Dalénum exploaterats till ett attraktivt bostadsområde med över 1 000 lägenheter.

Allt detta finns nu dokumenterat i en ny bok med titeln ”Från AGA till Dalénum” som släppts genom Lidingö Hembygdsförening. Boken är fylld med text och bilder från AGA:s tidsepok samt uppbyggnaden av bostadsområdet Dalénum. För att få den historiska bakgrunden är AGA:s produkter, Gustaf Dalén, tomt och byggnader väl dokumenterat. Lidingö Hembygdsförenings fotograf Hans Jansson har sedan 2009 regelbundet fotograferat uppbyggnaden av Dalénum. Den vackra boken är på 200 sidor.

Bokens författare – Ibb Jessen – är Lidingöbo sedan födseln, AGA-it i 13 år och en av Hembygdsföreningens aktiva medlemmar. Boken kommer att följas upp av en utställning på Lidingö Museum under våren 2021 när Coronapandemin förhoppningsvis upphör.

Boken kan beställas via info@lidingohembygd.se. I dagsläget är det inte klart om böckerna kan distribueras med post, eller hämtas på museet.

Läs mer på www.lidingohembygd.se

Pris: 250 kr

Kommentarer

  1. Mycket trevlig och intressant läsning. Lidingö Museums butik har öppet på lördagar och söndagar fram till jul kl 12-15 med strikta corona-regler. Medlem i hembygdsföreningen har naturligtvis rabatt.
    se vår hemsida. http://www.lidingohembygd.se
    Välkommen

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *