Förstörda valaffischer skadar demokratin på Lidingö

Debatt16 augusti 2022 kl 20.225


Valrörelsen är i full gång. Vi som är aktiva i olika partier debatterar, delar ut valmaterial, pratar och affischerar. Varje parti framför sina budskap till väljarna, precis som det ska vara i en demokrati. Vi tycker inte lika, men varje parti har rätt att uttrycka sin politiska vilja och budskap. Men demokratin är skör och respekten för den behöver vårdas, annars går den sönder. 

Därför blir vi både upprörda och ledsna över det förakt som visas för demokratin och väljarna när partiers affischer konsekvent rivs ner, rivs sönder och slängs i diket. Affischerna kan i värsta fall blåsa upp på vägen och blir en trafikfara. Detta kommer givetvis att polisanmälas då det är att betrakta som skadegörelse eftersom alla partier tillsammans har ansökt om och fått tillstånd för att affischera.  

En del av oss har också träffat på unga människor som skriker fula ord när vi är ute och affischerar. Är det så vi vill vara och ha vår demokrati på Lidingö? 


Ewa Lantz
Ordförande för Socialdemokraterna i Lidingö

Patrik Sandström
Gruppledare för Miljöpartiet de gröna i Lidingö

Kommentarer

 1. Alla som förstör, behandlar någon illa för sitt politiska intresse, visar att de är emot demokrati. I kommunfullmäktige på Lidingö hälsar alla på varandra, pratar med varandra och ibland fikar med varandra. Respekt och hänsyn borde vara en självklarhet för alla, även om man tycker annorlunda.
  Vi har åsiktsfrihet i Sverige och den ska vi vara rädda om. Vi partier hjälps åt att kontakta varandra när vi ser att affischer har rivits ner.
  Iréne Borgenvik
  Gruppledare Sverigedemokraterna Lidingö

 2. Moderaterna i Södertälje har avstått från att sätta upp plakat. Jag hoppas att alla partier på Lidingö tar ner sina plakat. Alla partier drabbas då antagonister river ner varandras plakat. Det räcker med att vi får reklamen i brevlådan med röstsedlar och allt ! Årets valrörelse är fullständigt absurd för det går inte att ta ställning till hur problemen kommer att lösas efter valet. Nu kommer alla partier med överbud och försöker i princip dölja hur illa det står till i landet Sverige. Jag påstår att plakaten inte har någon positiv verkan alls oavsett hur tilltalande de är ! Partiernas reklam kostar enligt uppgift svenska skattebetalare 400 miljoner i den tid då vi borde spara på allt. Politikerhatet frodas !

 3. Vi håller med artikelförfattaren. Detta förfarande är verkligen jättetråkigt. Vi uppmanar alla våra kampanjarbetare att återställa vandaliserade affischer.
  Anders Paulsen
  LidingöPartiet

 4. Min fråga till alla partier är varför ni sätter upp dessa meningslösa och farliga affischer. Ni vet att de kommer vandalisering. Ni vet att de på vissa fall skapar fara och dålig sikt i trafiken. De är satta längs bilvägarna för att ta bilisternas uppmärksamhet till fånga ifrån vad som händer på vägen.

  Jag tycker det är fullständigt vansinnigt att det får sättas upp på platser där de sitter i trafiken. Om de sätta längs torg där folk kan stanna upp är väl en sak.

  Att sprida budskap sker på många andra sätt, men dessa affischer vill jag inte se oavsett partifärg. Ta ned dem omedelbart. Det tillhör det förgångna.

  Besviken

 5. Lite drygt 100 mil från Sveriges gränser offrar människor i vårt Europa sina liv för rätten att ha fria val och ledas av sina egna valda företrädare. En viktig del i det är valaffischeringen inför allmänna val. Jag tycker det är viktigt att komma ihåg det innan man kritiserar uppsättningen av valaffischer under fyra veckor vart fjärde år. Jag ser affischeringen som en demokratimanifestation. Som vanligt i Sverige blir det brottsoffret (valaffischen) som får skulden för att vandaler härjar fritt. Trist!

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *