Förste vice talmannen besökte Rotaryklubben Lidingö Milles

Åsa Lindestam, förste vice talman i riksdagen höll föredrag på Rotary Milles, Lidingö.
Lidingö17 juni 2019 kl 06.48

Det var med att stort nöje som Lidingö Milles Rotaryklubb tog emot Förste vice talmannen Åsa Lindestam på fredagens frukostmöte.

Medlemmarna fick en beskrivning av hur riksdagsarbetet går till bakom kulisserna och också hur Åsa valdes till Förste vice talman och hur valet av de övriga talmännen gick till. Redan långt före valet fick Åsa frågan om att bli talman, egentligen var det inte detta som hon såg framför sig i sitt riksdagsarbete, utan att fortsätta som talesperson och gruppledare i Försvarsutskottet.

När Stefan Löfvén så väl ringde hade frågan malts färdigt och svaret blev trots allt ett ja. Hur valet av talman slutligen gick till och att hon valdes till Förste vice talman är däremot känt från media.

Som Förste vice talman är hon fortfarande partipolitisk socialdemokrat, till skillnad från talmannen som ska vara opolitisk. Mest känt av uppdragen är att leda riksdagens debatter, ett arbete som kan fortgå hur länge som helst på dygnet egentligen, men där praxis har satts till sluttid kl 23.00.

Kände du till eller har tänkt på att tilltalet i Riksdagen går genom talmannen och inte direkt, et vill säga att man duar inte i debatterna utan tilltalar talmannen istället? Detta för att hålla debattnivån.

Men talmansuppdraget är mer omfattande än så, ett stort representativt arbete både nationellt och internationellt. Ett viktigt arbete som engagerar talmännen är hundraårsjubileet av införandet av den allmänna rösträtten och utställningen "Fira demokratin, Ja må den leva – Demokratin uti den hundrade år".

Åsa själv är mycket intresserad av den internationella delen av uppdraget, och kommer i sommar resa till Japan för att bland annat medverka i en jämställdhetskonferens. Åsa har sin rötter i Söderhamn och en bakgrund inom skolvärlden som rektor. Efter klubbmötet kilade Förste vice talmannen vidare till att på konungens anbefallning ta emot Sydkoreas president Moon Jae-il som är i Sverige på statsbesök.

Detta var Rotaryklubbens sista frukostmöte för terminen och det skedde också ett presidentbyte. Margaretha Mellner lämnade över presidentkedjan till Robbie Bergqvist, inkommande president.

Elisabeth Falkemo

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *