Försäkringsbolagens bästa tips mot vattenskador

Vattenskada, en mardröm för många. Foto: Istockphoto
Lidingö17 september 2020 kl 05.48

Länsförsäkringar Stockholm har med hjälp av undersökningsföretaget YouGov undersökt 1 014 stockholmares erfarenhet av ett av de vanligaste försäkringsärendena och mångas mardröm: vattenskador.

– Vattenskador är en av de vanligaste skadorna i hemmet och ställer till det rejält för många familjer och hushåll. Skadorna kan innebära allt från att delar av hemmet behöver renoveras till att ägodelar förstörs och att man behöver flytta hemifrån under en tid, säger Cecilia Lilja, egendoms- och byggskadechef på Länsförsäkringar Stockholm.

I motsats till vad många tror går de flesta vattenskador att förebygga, men kunskapen hos de tillfrågade är låg. Endast en tredjedel anser sig ha bra kunskap om vattenskador och bara 10 procent anser sig vara helt säker på hur en skada förebyggs. De flesta menar dessutom att de saknar rätt instrument för att upptäcka ett vattenläckage som kan leda till skada.

– Det är betydligt vanligare att drabbas av en vattenskada än en brand i hemmet, och majoriteten av skadorna orsakas av långsamma läckage som kan ta år att upptäcka själv. Trots det är det inte lika många som tycker det är lika självklart att vattensäkra sitt hem som att brandsäkra det, säger Joel Voltaire, utvecklings- och strategichef på Länsförsäkringar Stockholm.

Vattenskadeexpertens 6 mest effektiva tips på hur du förebygger vattenskador
1 Se till att diskbänksskåp, diskmaskin, kyl och frys har vattentätt underlägg
2 Kontrollera med hushållspapper att vattenlås, rör, rörgenomföringar och kopplingar i diskbänksskåp och badrum är täta och torra
3 Håll golvbrunnen i badrummet ren och se till att klämringen i brunnen sitter fast
4 Kör inte disk- eller tvättmaskin på natten eller när ingen är hemma
5 Installera vattensensorer och vattenfelsbrytare, gärna uppkopplade, som stänger av vattnet vid fukt och läckor
6 Anlita certifierade hantverkare och använd typgodkända material vid renovering

För att underlätta för husägare har Länsförsäkringar Stockholm tagit fram ett smart vattenlarm som reagerar på bland annat förändringar i tryck, temperatur och luftfuktighet i hemmet. Vattenlarmet består av en vattenfelsbrytare och vattensensor som är uppkopplade mot en app där husägaren kan följa husets hälsa och få notiser om ett läckage uppstår – även på distans. Vid en läcka stängs också vattnet av automatiskt och husägaren blir kontaktad av en larmcentral som hjälper till med läckaget.

– Vattenvakten hjälper inte bara våra kunder att undvika krånglet och stressen som en vattenskada innebär. Varje undviken vattenskada är också en stor vinst för miljön och klimatet. I genomsnitt orsakar en vattenskada utsläpp motsvarande 300 kilo koldioxid och det kan jämföras med att köra nära 200 mil med en liten bensinbil, avslutar Eva Marell, kommunikations- och hållbarhetschef på Länsförsäkringar Stockholm.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *