Förintelsedagen högtidlighölls

Raoul Wallenberg-statyn. Foto: Bo Vading
Lidingö28 januari 2019 kl 06.45

Klockan 12.00 på söndagen den 27 januari startade fackeltåget från Lidingö Bibliotek runt parken i centrum till Raoul Wallenbergmonumentet. Ett hundratal personer kom och lyssnade. Kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors höll ett kort tal, varefter alla tågade vidare till Ansgarskyrkan där programmet fortsatte.

Daniel Källenfors inledde med att berätta om sina minnen från koncentrationslägren i Dachau och Treblinka som han besökte som barn och Auschwitz, som han besökt på senare tid med sin familj. Han lyfte fram Raoul Wallenberg som en enastående person med stark moralisk kompass. Han sa att han inte var stolt över det officiella Sveriges undfallenhet inför Sovjetunionen som ledde till Wallenbergs död.

Som Lidingöbo säger dock Källenfors känna stolthet över Raoul Wallenbergs koppling till Lidingö och han uttryckte sin vilja att Wallenbergs gärning skall tjäna som en påminnelse och inspiration för alla. Daniel Källenfors avslutade med att uppmana alla till att delta i en tyst minut.

Facklorna tänds.
Kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors höll tal och en tyst minut.

I Ansgarskyrkan tog kulturchefen John Svensson vid. Det blev musik och sång, bland annat med Ellinor Pålson och Elvin Rolder. Daniel Källenfors delade ut pris till Hersby skolas elever för deras arbete i Raoul Wallebergs anda.
Prissumman är på 30 000 kr.
 
I publiken fanns både Ungerns ambassadör Adrien Müller och överlevare från förintelsen; Kate Wacz, hennes bror Gustav Kadelburger och Elisabeth Masur. Lidingö var en av de första städerna att uppmärksamma Raoul Wallenberg på förintelsens minnesdag redan år 2002. Idag är det över 140 städer runt omkring i Sverige som uppmärksammar dagen på ett eller annat sätt. 

Kulturchefen John Svensson i Ansgarskyrkan. På första raden överlevare från förintelsen; Kate Wacz, hennes bror Gustav Kadelburger och Elisabeth Masur
samt Ungerns ambassadör Adrien Müller.
Fin sång framfördes av Ellinor Pålson, på gitarr: Elvin Ro.
Hersby gymnasium får pris. Daniel Källenfors delar ut priset.
Pristagare från denna dag och överlevare från förintelsen.

Text Andreas Lindberg
Foto Bo Vading


Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *