Företagen på Lidingö ger företagsklimatet fortsatt tummen upp

Näringsliv26 maj 2021 kl 04.47

Företagen på Lidingö ger företagsklimatet ett högre betyg än förra året. Bland annat anser de att kommunpolitikernas attityder och skolans kontakt med kommunen har förbättrats. Det visar Svenskt Näringslivs årliga undersökning om företagsklimatet i Sveriges kommuner. 3 700 företag i Stockholms län har tyckt till om sin kommun.   

– Lidingö stad har höga ambitioner med sitt arbete för att förbättra kommunens företagsklimat och årets enkätresultat visar att de är på god väg. Ett av kommunens fokusområden under 2021 är just attityder till företagande, därför är det glädjande att man tar steg framåt på den frågan, säger Jessica Drugge, näringspolitisk rådgivare Svenskt Näringsliv Stockholm.   

De frågor som får ett sämre betyg jämfört med 2020 är hur lätt det är att komma i kontakt med kommunen, kommunens råd och vägledning och handläggningstiderna vid företagsärenden.  

– Vi kan även se att företagen signalerar att de inte är fullt lika nöjda med kommunens ärendehantering av tillstånd och tillsyn som förra året. Eftersom det är den vanligaste kontakten mellan företagen på Lidingö och kommunen är det viktigt att man fortsätter jobba med dessa delar, säger Jessica Drugge.  

Den mest prioriterade frågan för att förbättra företagsklimatet är ökad dialog och bättre förståelse. Även minskad brottslighet och ökad trygghet ligger högt upp på företagens önskelista.   

I årets enkät ställer vi samma frågor även till kommunfullmäktiges ledamöter.   

– Politikerna är generellt mer positiva än företagen i sina svar. Trots det kan man se en viss samsyn i vilka frågor som kommunen behöver arbeta med för att förbättra företagsklimatet, säger Jessica Drugge. 

I 15 av Stockholms 26 kommuner förbättras företagsklimatet. Täby, Nacka och Vaxholm är de kommuner som förbättrar sig mest på det sammanfattande omdömet. Högst betyg i länet får Solna, 4,15 på den sexgradiga skalan.   

Ta del av enkätresultaten och mycket annan information på www.foretagsklimat.se. Enkätresultatet ligger till grund för Svenskt Näringslivs årliga ranking av företagsklimatet i Sveriges kommuner. Rankingen presenteras den 22 september.  

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *