Föreningsgården räddad!

Filip Ekestubbe på piano, Ludvig Erikson, bas, Ludwig Gustavsson, trummor, kompade Amanda Ginsburg.
Kultur18 november 2022 kl 04.385

I veckan har en överenskommelse med John Mattsson och Föreningsgården blivit klar. Eller i alla fall nästan klar. Det enda som saknas är ett par underskrifter. Men man har muntligt kommit överens om de nya hyrorna för två år framöver.

Tidigare i år sa John Mattson upp hyresgästerna och meddelade den nya hyran, som skulle visa sig vara dubbelt så hög som den hyra som Föreningsgården har betalat hittills. Den nya hyran, som man nu har kommit överens om är lägre, men inte så låg som tidigare.

– Den nya hyran ligger precis på smärtgränsen, säger Bosse Jarwander, som är ordförande i Lidingö Jazzklubb, vilket är en av de större föreningarna på Föreningsgården. Men det är väldigt skönt att vi har kommit till en uppgörelse, som är rimlig.

Det betyder att ungefär 70 st föreningar på Lidingö har en lokal att vara i den närmaste två åren. För tolv år sedan flyttade man in i Föreningsgården i Larsberg, i de gamla lokalerna där Larsbergshallen tidigare höll till.

Bevis för att behovet är stort för föreningsverksamhet. 175 personer fanns på plats på torsdagskvällen för att lyssna på Amanda Ginsburg.

På torsdagskvällen spelade och sjöng Amanda Ginsburg i Jazzklubben. Lokalen var proppfull. Man räknade till 175 personer som var på plats. Det om något är ett bevis för att behovet av en bra lokal är stort.

Amanda Ginsburg med sin trio gjorde ett mycket bra och uppskattat framträdande. Programpunkten var en del i Lidingös Kulturvecka.

Kommentarer

 1. Hurra! John Mattsson har tydligen förstått värdet i detta! Jag uppmanar härmed alla politiska partier på ön, att bli medlemmar i Föreningsgården! Vi har varit medlemmar länge och har arbetat för att den ska finnas kvar. Det är konstigt att inte V som också har hållit med oss i SD om bevarandet, inte är medlemmar! Så återigen: Anta min utmaning och bli medlemmar i Föreningsgården!
  Styrelsen för Sverigedemokraterna Lidingö genom gruppledare Iréne Borgenvik

 2. Det är en väldigt välkommen nyhet att Föreningsgården i Larsberg har räddats, om än temporärt och utan att kommunen gått in och tagit ansvar. Det här låter som en bra lösning där parterna kunnat komma överens.

  Vänsterpartiet har, som enda parti i fullmäktige, vid två tillfällen lyft frågan om föreningsgården i interpellationer. Vi har också skrivit om frågan i debattartiklar och är övertygade om att föreningsgården behövs. Vi kommer fortsätta poängtera vikten av mötesplatser för föreningslivet även framåt under mandatperioden.

  Jag förstår att Sverigedemokraterna, som i ord varit positiva till föreningsgårdens verksamhet men inte utnyttjat sina parlamentariska möjligheter att lyfta frågan vill ge (V) ett litet tjuvnyp här. Det är ett sätt att rädda självkänslan när man stöttar en majoritet som inte ville rädda föreningsgården. Sverigedemokraterna teg sig för övrigt igenom hela den senaste interpellationsdebatten om föreningsgården, vilket var förvånande och beklagligt. Vi kommer överväga att gå in i föreningsgården som medlemmar, hittills har vi inte haft det behovet. Däremot har vi arbetat för att kommunen skulle ta ansvar när det såg ut som att parterna inte skulle komma överens. Det känns bra att vi fått en lösning på frågan det tror jag alla, från (V) till (SD) är överens om.

 3. John Mattsson försöker mjölka det mesta ur Föreningsgården i stället för att se den som en enorm tillgång för området. Vuxna på gator och torg kvällstid har ett enormt värde som inte syns i balansräkningen eller aktiekursen. JM borde istället slå mynt av Föreningsården och anordna jazzkvällar utomhus i augusti t.ex. Ungefär som biokvällarna. Trist med ett börsnoterat bolag som inte förstår möjligheterna men mer än gärna sätter tänderna i goda krafter.

 4. Lidingö Jazzklubb kvällstid familjetolkar Astrid Lindgren i anslutning till skolavslutningen ett annat tema

 5. Pop-up tält utanför ICA sponsrade av John Mattson där medlems-föreningarna presenterar sin verksamhet

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *