Fler laddstationer på ön!

Debatt20 maj 2020 kl 06.183

Vi är många som är oroliga för hur det kommer att gå med klimatförändringarna. Om vi ska nå målet om att jorden bara ska värmas upp 1,5 grader, måste vi arbeta på flera fronter för att minska våra utsläpp. På Lidingö kan vi göra mycket för att dra vårt strå till stacken. Ett sådant är att bygga ut laddinfrastrukturen så att fler kan ladda sina elbilar.

Ungefär en tredjedel av alla Sveriges utsläpp kommer från transporter. Om vi vill arbeta effektivt för att minska utsläppen, är det en bra idé att börja med bilen. Vissa tycker att vi borde gå över till ett samhälle helt utan bilar. Det tror inte vi i Centerpartiet på. Bilen är en nödvändig del för att få ihop livspusslet för många. Istället tror vi på miljövänliga bilar som alternativ.

Laddbara bilar är ett bra exempel på detta. Utöver att de har låg klimatpåverkan, gynnar vi också den lokala ekonomin när vi använder oss av lokalt producerad el istället för olja från Ryssland eller Venezuela. Det minskar också luftföroreningarna, vilket är bra för våra barn vars lungor fortfarande utvecklas. Men för att man ska kunna köra en elbil måste man ha nära till laddstationer. Idag finns bara 18 stycken på Lidingö, varav flera tillhör butiker som låter sina kunder använda dem. Lidingö stad har själva bara två publika laddstationer. Samtidigt finns det runt 700 laddbara bilar på vår ö.

Om man bor i villa är det här inte ett lika stort problem, eftersom man kan sätta upp en laddstolpe på sin tomt. Men på Lidingö bor sex av tio i flerbostadshus. För dem ligger det på bostadsrättsföreningen eller hyresvärden att sätta upp laddstationer. I en del flerbostadsområden har man sin parkering på stadens mark. I de fallen är man helt beroende av stadens politik för laddinfrastruktur.

Vi i Centerpartiet tycker att det här är orimligt. Därför har vi lagt en motion till kommunfullmäktige om att ta fram en handlingsplan för laddinfrastruktur på Lidingö. Vi hoppas att majoriteten lyssnar. Det ska vara lätt att göra rätt.

Fredrik Wesslund (C)
Filip Svartengren (C)
Patrik Buddgård (C)

Kommentarer

 1. Låt elbilsägarna o de som oroas över klimatförändringarna betala för laddplatserna
  Jag cyklar eller tar tåget dit jag ska och vill inte betala för sådant

 2. Svar till C angående fler laddstolpar på ön: Förvisso är utsläppen färre från körning av elbil, vilket bidrar till renare luft. Men, tillverkningen av batterierna är fortfarande både stor miljöbov och fruktansvärt arbete vid utvinningen av de metaller som de görs av, framförallt i Kongo Kinshasa. Dokumentärer har visat hur barn släpar tunga säckar och vuxna får gå ner i trånga hålor. https://special.aftonbladet.se/blodsbatterier/. En annan fråga som inte heller är löst, är omhändertagandet av utslitna batterier. Vi vill inte se företag som lovar att det sker på ett miljövänligt sätt, för att senare upptäcka dumpningar av miljöfarligt avfall som skadar miljön mer än utsläppen från bensin- och dieselbilar.

  1. Irene
   Idag drivs cyklar, gräsklippare, mopeder och alternativa fordon på el och många andra produkter som verktyg, telefoner och surfplattor för att nämna toppen av ett isberg.
   Även bilindustrin har sett de stora fördelarna med el drift och överger förbränningsmotorn 2025.
   Politikers uppgift är att se till att vi har en fungerande infrastruktur.
   Lidingö bor 6 av 10 i flerfamiljshus, dessa är i dag helt utelåsta från möjlighet att ta del av den nya tekniken och om fem år inte har möjlighet att köpa en ny bil.
   Lidingö är en populär kommun att bo i,
   Men om vi inte sätter fart i frågan om laddinfrastruktur så kommer vi om ett par år se effekter av detta, så som fallande bostadspriser, minskad handel osv.
   Sedan att Sverige är bra på el
   och produktion av denna
   borde verkligen ligga i Sverige demokraternas intresse istället för import-beroende från Venezuela och Ryssland ?
   Centerpartiet är för en infrastruktur utbyggnad på Lidingö för att möta framtiden,
   Så vi även efter 2025 är en attraktiv kommun att bo i.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *