Fint som snus

Näringsliv15 september 2020 kl 05.49

Lidingöföretaget Sting Free AB som har uppfunnit en nikotinpåse som har fått patentgodkännande i USA och förmodligen snart även i Europa. Sting Free AB gör portionsförpackade snus- och nikotinprodukter mer lättillgängliga genom att eliminera svidandet på det känsliga tandköttet.

Här är bakgrunden: Fram till 2014 arbetade Bengt Wiberg som ekonomichef på Lidingö stads utbildningsförvaltning. Hans tandläkare rekommenderade honom att sluta snusa eftersom snuset hade frätt på hans tandkött så mycket. Det fick honom att komma på idén att skapa en påssnus som var skonsamt mot tandköttet. Han sa upp sig och började arbeta på sin uppfinning. Sex år senare har det lossnat, i och med patentet.

Sting Free AB skriver i en pressrelease att den amerikanska patentansökan har godkänts av det amerikanska patentverket (USPAT). Och den europeiska patentorganisationen (EPO) har nyligen utfärdat ”avsikt att bevilja europeiskt patent” som omfattar 39 länder. Företaget har sedan tidigare de svenska patenträttigheterna.

– Vi räknar med en närmast exponentiell marknadstillväxt för portionsförpackade nikotinprodukter, framförallt på utländska marknader, när fler tillverkare och varumärken börjar använda vår Sting Free-teknologi, säger Bengt Wiberg, vd för Sting Free AB.

Sting Free AB gör det möjligt för tillverkare av portionsförpackade nikotinprodukter att enkelt skapa nya produkter med helt andra egenskaper än de som för närvarande finns på marknaden. Den viktigaste skillnaden mot den traditionella portionspåsen är att den ogenomträngliga sidan eliminerar svidandet på användarens tandkött. Produkter som kan använda denna teknik inkluderar snus, tobaksfria All White nikotinprodukter, tuggtobak, CBD med flera.

Sting Free AB har tilldelats The Golden Leaf Award vid Global Tobacco and Nicotine Forum i New York för kategorin "Mest spännande nykomling i branschen" med bland annat motivationen:

”Snus är allmänt erkänt för att vara betydligt mindre skadligt än rökning och ger därmed stora möjligheter till minskning av tobaksskador. Den svidande känslan som associeras med snus har dock en avskräckande effekt på potentiella användare.”

"Uppfinningen har redan väckt stor uppmärksamhet och kan lätt anses vara den största snusinnovationen sedan uppfinningen av portionspåsen.”

För närvarande har Sting Free AB ett icke-exklusivt licensavtal med Swedish Match, världens största snustillverkare och producent av de framgångsrika, tobaksfria ZYN-produkterna.

Sting Free AB söker nu externa investerare/partners som är villiga att ta en andel av marknaden för portionsförpackade nikotinprodukter.

läs mer på: Stingfreesnus.com

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *