Fina affärer i Breviks Centrum

Lidingö Nyheter besöker Breviks Centrum.
Näringsliv16 juni 2020 kl 06.363

Breviks Centrum är inte stort men har mycket att erbjuda. Lidingö Nyheter gjorde ett besök för att ta reda på vad de olika företagen och restaurangerna har att erbjuda och hur de ser på affärerna. 

I lokalen där Nikki care & beauty tidigare fanns har sedan mitten på februari i år massage- och skönhetssalongen Body you tagit över. Här arbetar ägaren och massören Nana. Hennes specialitet är sport- och thailändsk örtmassage. 

Massageterapeuten Nana använder bland annat en uråldrig thailändsk massageteknik med speciella örtknyten.

Varma örtknyten används vid örtmassage och ska vara känt för att bland annat lindra stela leder och inflammationer. På salongen erbjuds även manikyr, spraytan, fotvård och vaxning. 

Frisören Rami ligger tätt intill Body you.
Frisören Rami Jamil klipper sin andra kund för dagen.

Body you ligger vägg i vägg med Frisören Rami, där ägaren och skäggspecialisten Rami Jamil arbetat i tio år. Han är i första hand barberare men erbjuder även herr- och damklippning. 

Ägaren Gabriello Asaad har fullt upp med att baka pizzor till lunchrushen.

I Breviks Centrum kan man även få italiensk husmanskost på Ristorante Granduca. Här erbjuds både lunch och à la carte. Paret Gabriello och Lina Asaad har drivit restaurangen i fyra år, men har även 20 års tidigare erfarenhet av restaurangbranschen. Det serveras också pizzor hela dagen, som kan beställas för avhämtning om så önskas. 

Restaurangen Quarti öppnar passande klockan 16:45 från tisdagar till lördagar. Stängningstiderna varierar.
Super Wok är en populär hämtrestaurang. De har även kostnadsfri utkörning i närområdet.

Runt Breviks Centrum finns det flera ställen man kan välja att äta på. På andra sidan spåret från centrumet finner du kvarterskrogen Quarti och den asiatiska restaurangen Superwok som funnits här sedan 2006.

Emilia Komorovska bakom disken på Högberga Café.
Ett stenkast bort från Lidingöbanan ligger det välkända bageriet.

På samma sida, nära spåret, finner du även bageriet Högberga café. Här erbjuds självklart bröd och kaffebröd men även lätta luncher så som sallader. 

Frisören Kostantien Massaf är mitt uppe i klippningen.

Låten Voulez vouz av ABBA spelas i högtalarna i lokalen på Södra Kungsvägen 238 när Lidingö Nyheter besöker Breviks salong. Här finns både dam- och herrklippning. De färgar och gör även uppsättningar till bröllop och fester. Frisören Kostantien Massaf tog över salongen 2018 men har varit frisör i 27 år. Han trivs bra i Breviks Centrum men anser att det finns allt för få verksamheter i centrumet. 

– Det är allt för många affärer som har flyttat härifrån, säger Kostantien. 

Ägaren Abraham Tezelson utanför sin butik i centrumet.
Abraham Tezelson har haft sin affär här sedan Breviks Centrum byggdes.

En annan som håller med Kostantien om att allt fler verksamheter bör komma hit, är Abraham Tezelson. Han har varit ägare till Breviks Kemtvätt, Skrädderi, Sko & Nyckelservice i över 36 år. Abraham berättar att det var mer liv i centrumet förut när det fanns mer handelsbutiker. Han känner att Breviks Centrum börjar avvecklas och gillar inte att bankomaten togs bort förra året.

– De tog bort bankomateen på min jäkla födelsedag! Säger Abraham Tezelson, med glimten i ögat. Vi vill ha tillbaka den och fler drivande verksamheter som till exempel Apotek och post, säger han.

Abraham som har haft sin butik här sedan år 1984 har sett många kommit och gått. Han menar på att butikerna i området har väldigt svårt att ensamma hålla i gång affärerna.

– Människor handlar inte i sitt närområde. Fler borde handla lokalt och hjälpa oss, säger han. 

Men Abraham Tezelson har funnits så här länge i Breviks Centrum av en anledning. 

– Jag älskar mina kunder och Lidingöbor. Jag är 66 år gammal, men kommer jobba kvar här så länge jag orkar, säger Abraham.

I lokalen där en tobaksaffär tidigare låg har Hemköp i Brevik gjort om till en hel avdelning fylld med godis.

Mitt i centrum finns Hemköp som har öppet mellan klockan 8 och 22. Butiken fick en riktig nytändning för några år sedan när Andreas Gruber tog över. Precis utanför går det att göra sitt frukt- och grönsaksinköp på Breviks Torghandel. Det finns ett stort utbud av frukt, grönsaker, kryddor och blommor.

På Torghandeln kan du handla frukt och grönsaker av Ibrahim Unver.

På torget arbetar Ibrahim Unver som har 20 år av erfarenhet i branschen, men än så länge är inne på sitt första år i Breviks Centrum. Vissa kan känna igen honom från Torghandeln i Lidingö Centrum där han arbetat på samma plats i sju år. 

– Jag ville komma hit till Brevik för att hjälpa till, säger Ibrahim Unver.  

Även han uttrycker att Breviks Centrum bör utökas. 
– Vi behöver mer verksamheter som drar hit folk.  Men jag älskar mina kunder som kommer hit. Många är glada och verkar nöjda, säger Ibrahim Unver. 

Brevik har ett mysigt litet centrum med karaktär och väldigt bekvämt att ta sig till med både bil och Lidingöbanan. de som driver affärerna i Brevik har en positiv inställning och är nöjda med sina kunder, men många vill ha hit fler verksamheter som drar till sig fler människor.

Oavsett om centrumet i framtiden växer eller inte, så uppskattar kunderna sitt centrum som det är. 

Text: Anna Tsuboi
Fotograf: Jonas von Hofsten

Kommentarer

  1. Särskilt tack till köpman Andreas med personal för vår trivsamma mataffär. Vilken lyx med egen välsorterad närbutik!

  2. Ett varmt tack till både Andreas och Abraham och deras finfina affärer, där jag/vi känner oss som stamkunder!

  3. I somras upptäckte jag Nana på BodyU. Hon är en mycket kompetent massör som kan djupmassage och hon släpper på djupt liggande spänningar som jag haft sedan lång tid tillbaka. Jag går nu regelbundet med 2-3 v mellarum. Hon är helt fantastisk.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *