
Långsamma filmer med motiv från förr, är ett nytt grepp för att förbättra livskvaliteten för demensdrabbade och deras anhöriga.
– Jag tror att de som sitter på hemmen idag kommer ihåg 60-talet allra mest, särskilt som det hände så mycket i samhället då, säger Erik Kotschack, som producerar Traditions-TV.
Jinglar och gamla annonser väcker positiva minnen till liv. I ett lugnt tempo, så alla demenssjuka hinner med.
Det är fyra år sedan som Lidingöbon Erik Kotschack startade något han kallar för ”Traditions-TV”. Det är kortfilmer i lugnt tempo med minnen från förr, ämnade för de allra äldsta och dementa. Som ett stöd för deras anhöriga. Det började med filmer om jul, påsk, midsommar och allhelgonahelgen. Så man skulle minnas traditionerna.
– Det handlar om igenkänningens glädje. Med respekt för alla äldre, säger Erik om Traditions-TV.

Alla filmer kan man se gratis på webbplatsen Traditions-TV, med webbadress ”traditionstv.se”. Det första man ser när man går in på sajten är en bild på en svart-vit TV-apparat med två personer i bild: världsberömde filmkomikern Jerry Lewis och Eriks egen mor, Ingeborg Kotschack. Bilden är från början av 70-talet, när Jerry var och filmade i Sverige, en filminspelning som Eriks far Jack Kotschack var involverad i.
Lite längre ned på webbsidan ligger filmsamlingen, som i skrivande stund omfattar drygt ett dussin filmer.
Där finns också en nygjord film om Lidingö, i en serie om städer. Filmen visar bilder på vår kära ö som ser ut som gamla vykort, även när bilderna är nytagna. Suggestiv bakgrundsmusik ackompanjerar Eriks långsamma, tydliga, och engagerade berättarröst : ”Vill man ta sig till vackra Lidingö...går det bra att ta Lidingöbron...som vi ser här... Här är Millesgården...”. Det blir en fin bildkavalkad och vi ser bland annat många gamla kändisar med koppling till Lidingö.
Erik Kotschack, 62, har jobbat på Svenska Spel och stiftelsen Friends med sociala projekt i över 20 år.
– Idén med Traditions-TV föddes när jag var uppe väldigt ofta på min mors demenshem och jag märkte att dom inte hade någonting att titta på från deras tid, alltså 50 och 60-talet - när dom var som piggast, säger han.
– Hela kanalen Traditions-TV bygger på inkludering på lika villkor där tre målgrupper ingår: Demensdrabbade, anhöriga och personal. Jag ser projektet inte bara som minnen från förr för se drabbade utan även som ett stöd för de anhöriga, liksom för alla inom äldreomsorgen.
De tre målgrupperna omfattar nästan en miljon individer bara i Sverige.
– Jag tror att de som sitter på hemmen idag kommer ihåg 60-talet allra mest, särskilt som det hände så mycket i samhället då. Jinglar och gamla annonser väcker minnen till liv. Bara positiva minnen i ett lugnt tempo, för då hinner alla demenssjuka och de allra äldsta med.
Det finns en värme, och ett mycket trevligt tilltal av Erik i dessa långsamfilmer, märker man direkt som tittare. Det är lätt att förstå att filmerna är uppskattade på ålderdomshemmen.
– Stöd för forskning om demenssjukdom behövs. Men det tar tid. Traditions-TV är ett verktyg som ger glädje och stöd till de som behöver det nu direkt, säger Erik Kotschack.
Det finns en aspekt till i det här: integration. Erik förklarar.
– I vårt mångkulturella samhälle är Traditions-TV också ett integrationsprojekt då möjligheter ges att minnas och prata om tider från förr för gruppen utrikesfödda medarbetare inom äldreomsorgen.
Förutom våra traditioner och årstider är det regionala så viktigt, förklarar Erik. Därför har fyra filmer med rubriken ”Din Stad” gjorts med minnen från förr. Båstad, Härnösand, Ljusdal/Järvsö och så förstås Lidingö. Fler kommer att produceras.
Till sist, Erik, vad får dig egentligen att vilja lägga ner så mycket tid på det här med Traditions-TV för demensdrabbade och deras anhöriga?
– Det är ett arv jag har. Och en drivkraft att nå ut, överallt!
Se Traditions-TV här.