Februaridrycker: Ett av Frankrikes mest intressanta vindistrikt

Dryckesguiden31 januari 2023 kl 16.12

Välkommen till Dryckesguiden. Här presenteras varje månad rött och/eller vitt, eller rosévin och ibland tillsammans med portvin, sherry, öl eller någon annan dryck. Det sker normalt den sista dagen i månaden innan. Vi presenterar även viner från beställningssortimentet.

Dryckesguiden presenteras av Göran Borgenvik, vinkonsult på Lidingö. Om du vill komma i kontakt med skribenten för en vinprovning skriver du till goranborgenvik@gmail.com eller ringer 0733-31 53 38.

Côtes du Rhône är det vindistrikt som följer längs med Rhônefloden i Sydöstra Frankrike.
Det sträcker sig från staden Vienne i norr till medelhavet i söder. Det är Frankrikes näst största vindistrikt efter Bordeaux. Här gör man framförallt röda viner som motsvarar cirka 95% av produktionen.
 

Det är stor skillnad på norr och söder inom vindistriktet sett till klimat, i norr är det bördigare och mer regn medan i söder så är det varmare och mildare medelhavsklimat. De norra delarna står för mindre än 5% av produktionen.  Eftersom klimatet skiljer sig åt så blir det naturligt olika karaktär på vinerna från de olika områdena. I norr så är det mer eleganta viner med Syrah som bas, vinerna är lätta att känna igen på den kryddigt peppriga doften med drag av charkuterier och mörka bär. De bästa områdena i norra Rhône anses vara Hermitage, Condriue, och Côte-Rôtie. I söder så gör man fylligare och kraftigare vin med Grenache som dominerar. Andra vanliga druvor i rödviner från Södra Rhône är den mjuka fruktiga Cinsault och den djupröda Carignan. Det bästa området i södra Rhône anses av många vara, Châteauneuf – du – pape. I Côtes du Rhône är 21 olika druvor tillåtna, både blå och gröna. 

Art.nr 74324 Terre de Mistral och kostar 121 kronor. Alkoholhalten är på 13,5 %. Med ett fokus på ekologisk odling, låga skördeuttag och vinifiering av mindre batcher, hör kooperativet Les Vignererons d’Estézargues till de mer moderna och progressiva producenterna i södra Rhône. De strävar efter att minimera klarning, filtrering och svavling och arbetar så naturligt som möjligt i vingårdarna. Vinserien Terre de Mistral har fått sitt namn från den välkända, svala Mistralvinden som blåser från Alperna, ned till Rhône-dalen och vidare till Medelhavet. Vinden bidrar till bättre förutsättningar för god kvalitét på vindruvorna. Delvis gör den så att det blir mindre moln och därmed mer sol men samtidigt bidrar den till att normalisera temperaturer så att det blir varken för varmt eller kallt i regionen. Druvsamansättningen är Grenache blanc 80%, Viognier 15%, Roussanne 5%. Här har du ett vin med en karaktär som är fyllig och fruktig med inslag av gula äpplen, ananas, honung och citrusfrukter.

Till en sallad https://www.vinochmatguiden.se/recept/per-morberg/avokadosallad-med-knaperstekt-bacon. Bara att beställa detta härliga vita vin.

Art.nr 71947 Côtes du Rhône och kostar 131 kronor. Alkoholhalten är på 14,5 %. Ingen har skapat fler 100-poängsviner än franska toppfirman Guigal där mästervinmakaren Philippe Guigal med sitt team gör några av världens bästa viner. Guigal gör kvalitetsvin från Rhônedalens samtliga appellationer. Basen för verksamheten är Château d´Ampuis, ett 1500-talsslott som renoverats varsamt sedan Marcel Guigal köpte det på 1990-talet. Här görs en stor del av vinifieringen och här finns också den enorma lagringskällaren för firmans samtliga viner. Totalt vilar här 5000 fat på en yta av en hektar – lika stor som vingården La Mouline! Druvorna är Viognier 60%, Roussanne 15%, Marsanne 10%, Clairette 8%, Bourboulenc 5%, Grenache Blanc 2%. Traditionell vinifiering, temperaturkontrollerad fermentering i låg temperatur. Vinet har lagrats på ståltank. Fylligt och smakrikt matvin med låg syra, inslag av vita blommor, aprikos, acacia och persika. Tycker ni ska prova vinet till rökt fisk https://www.arla.se/recept/rokt-fisk-med-pepparrot/ Sektion 21.

Art.nr 5461 Mont Redon och kostar 127 kronor. Alkoholhalten är på14 %. Château Mont-Redon i Côtes-du-Rhône och Chateauneuf-de-Pape har en historia som började redan under romartiden. År 1344 erkändes ”Mourredon”, en del av påvens markinnehav, officiellt som en vingård. Mourredon sägs betyda “runt kullen” och det är precis där, runt kullen i det lätt böljande landskapet i södra Rhônedalen i Frankrike, och skyddade mot mistralvinden som vingårdarna med såväl röda viner som vita viner och det klassiska vinhuset Mont-Redon är beläget. Vinet är en blandning av Grenache och Syrah.  Efter skörd avstjälkas druvorna och jäser tillsammans med skalen i 15-18 dagar för att utvinna färg och tanninstruktur. När vinet genomgått den malolaktiska jäsningen lagras det 8 – 10 månader på en blandning av stål- och cementtankar innan buteljering. Efter buteljering får vinet mogna i vinhusets svala vinkällare innan det släpps till försäljning. Vinet har en kryddig och mjuk struktur med inslag av fat, björnbär, hallon och lakritsrot. Sitter jättebra till lamm https://www.ica.se/recept/lammstek-med-vitlok-och-orter-723550/

40 stycken just nu i butiken.

Art.nr 2211 Domaine du Vieux Lazaret och kostar 261 kronor. Alkoholhalten är på 15 %.Namnet ”Vieux Lazaret” har sitt ursprung från 1600-talet. Det fanns då, i byn Châteauneuf-du-Pape, ett ”Lazaret”, d v s ett klosterhärbärge. Det sköttes av ”Lazarister”, munkar som tog emot gamla, fattiga och sjuka människor. Druvorna i detta vin är Grenache, Syrah, Mourvèdre, Cinsault och Counoise. Ett kryddigt vin med stor mustighet och med inslag av fat, hallon, jordgubbar, lagerblad och lavendel. https://www.arla.se/recept/bygardens-kottgryta/  På Friggavägen.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *